„Напоителни системи“ ще се оздрави, обеща Абазов на оризопроизводителите

Бюрхан АбазовВ новата Програма за развитие на селските райони са планирани средства за модернизиране на хидромелиоративната структура в стопанствата, включително и на оризопроизводителите, за развитието на магистралните хидромелиоративни съоръжения, за осигуряването на поливна вода и въвеждането на нови технологии. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща с представители от Съюза на оризопроизводителите в МЗХ.

Оризопроизводителите потърсиха среща, обезпокоени от тежкото финансово състояние на държавното дружество „Напоителни системи“. Те са най-зависимият от наличието и правилното разпределение на поливната вода сектор в земеделието. Ниските водни запаси до момента предизвикват допълните притеснения.

Бюрхан Абазов обясни на срещата, че основен акцент в политиката на МЗХ е оздравяването и преструктурирането на „Напоителни системи” ЕАД чрез отделяне на дейностите по опазване от вредното въздействие на водите от доставката на поливна вода. По този начин ще се постигне по-висока ефективност и в двете дейности и ще стане възможно използването на европейски средства в сектора.

Подпомагането на сдруженията за напояване е друг основен приоритет в сектора на хидромелиорациите, коментира още зам.-министър Абазов. МЗХ ще работи за създаване на условия за учредяването и функционирането им чрез готвени промени в Закона за сдруженията за напояване.

Зам.-министър Абазов обясни, че ще бъде внесено предложение на едно от следващите заседания на УС на ДФ „Земеделие” за подпомагане на оризопроизводителите със средства по държавна помощ de minimis.

Срещата продължи 2 часа и 30 минути.

 

Leave a Comment