Сусамов биотахан на Агра – да си оближеш пръстите!

Седем дребни фермера от Ивайловград произвеждат безценния продукт в таханджийница по примитивен начин
биотахан

Петър Иванов от сдружението

Уникално вкусен, истински, полезен и толкова рядко срещан сусамов биотахан може да видите и напазарувате на миниизложбата в Агра – БиоАгра. Продуктът е направен по възможно най-стария начин – в таханджийница, която работи така примитивно, както преди 100 години. Сдружение „Биотерра Ивайловград“ е производителят. Седем мъже, които отглеждат без химия сусам в Източните Родопи, са се обединили, част от тях в момента са в Пловдив за селскостопанското изложение. Те сеят сусама върху общо 400 декара, повечето от които неполивни, а добивът от декар е едва 40-50 кг.

За разлика от вносния сусам, с който е пълна търговската мрежа, българският е с цвят на мляко с кафе. Такъв не можете да видите на пазара – няма го. Вносният е светъл, охра, нашият – кафеникаво-жълт. Със сигурност българският сусам е с по-ценни съставки от чужбинския. А съответно и таханът от него е изключително полезен.

Малкото сдружение е отпечатало скромен рекламен лист, в който описва отглеждането на културата. Там се казва: Биотахан„В нашия край отглеждаме стар местен сорт жълт сусам, отглеждан тук от дедите ни векове наред. Технологията, по която отглеждаме сусама се е запазила от древността. Като заменим дървеното рало и магарето с плуга и трактора, всички операции като сеене, окопаване, скубане, връзване, нареждане, изтърсване и отвяване, се извършват ръчно.“

По-нататък описанието обръща внимание на факта, че ако сусамът се консумира на зърна, може да не се усвои от организма. Но ако се хапне като тахан, оползотворяването му е пълно. Качествата на тахана са безспорни и неизброими. Освен, че помага при стомашно-чревни проблеми, той е добър за изтощени и малокръвни огранизми. И при деца със слаба костна системи, и при възрастни с отслабнала здравина на костите, той има благотворен ефект. Съдържа калций, желязо, магнезий, мед и манган. И т.н.

Големият проблем на сдружение „Биотерра Ивайловград“ е слабият пазар. Продуктът не е достатъчно известен из страната, качествата му не се рекламират. За всеки, който разбира от полезна храна, този факт буди недоумение. Все едно да имаш златна монета, която тълпата цени толкова, колкото и тенекиената. „За съжаление нямаме средства за реклама“, обясни Петър Иванов от сдружението. „Биотерра“ е направила таханджийницата с финансовата помощ на проекта „Новото тракийско злато“.

АгроПловдив си позволява да посъветва читателите: Не пропускайте да си закупите сусамов биотахан от изложбата „БиоАгра“! Производителите от Ивайловград са в Пловдив до събота, когато аграрният панаир се закрива. Продуктът става великолепен на вкус, когато му се добави мед – да си оближеш пръстите!

Leave a Comment