Юлиана Иванова – шефът на ДКЕВР, подаде оставка 4 дни след назначението

Юлиана Иванова

Бойко Борисов не се поколеба да жертва офицера си Иванова. Протестите го наложиха.

Юлиана Иванова, новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов, съобщава пресслужбата на правителството. Тя бе назначена на 13 февруари и остана на поста си само 3 работни дни плюс ден и половина почивни. Скоростта, с която председателят на ДКЕВР бе свален от поста, е феноменална дори и за България.

Искането на Борисов в заради участието на Иванова във фирма за продажба на цигари онлайн. „Имидж код груп“ е продавала цигари в нарушение на два норматива. В предварителните разговори с нея, Иванова не била уведомила Бойко Борисов за незаконната търговска дейност.

Участието на новия председател на ДКЕВР във фирма, извършвала нерегламентирана дейност, стана ясно още в деня след назначаването й.  Оправданието й беше, че предишната седмица се е отписала от дружеството. А също и че фирмата купувала цигари от „Метро“, продавала ги онлайн, а Иванова не знаела, че извършва нарушение. Последвали разследвания установиха, че цигарите са вносни и без надписи на български, а по кутиите липсват задължителните предупреждения за увреждане на здравето.  В коментарите си след случая, Иванова беше категорична, че няма сама да напусне поста си, но ако оставката й бъде пожелана ще я даде.

Искането на премиера идва тутакси след ожесточените протести днес в цялата страна срещу сметките за електричество. Недоволството на хората расте и заради масовата бедност в страната.  В 35 града на България стотици хиляди граждани изразиха недоволството си, а на места се стигна и до изблици на насилие между полицията и протестиращите.

Leave a Comment