В. „Марица“ раздаде наградите „Фермер на Тракия“

Даниела Цвяткова и Иван Кабуров станаха победители в ежегодния конкурс на вестник „Марица“„Фермер на Тракия“ за 2013 г. Дамата е собственик на модерна кравеферма в пловдивското село Чешнегирово, а Кабуров от с. Мало Конаре, обл. Пазарджик, е номер 1 в раздел „Растениевъдство“. Призьорите получиха статуетки на богинята на плодородието Деметра, които им бяха връчени от директора на Областна дирекция земеделие – Пловдив Ружди Салим и председателя на Селскостопанска академия доц. д–р Христо Бозуков на стилна церемония в хотел „Тримонциум Рамада” в четвъртък вечерта.

„Това е много тежък труд, който изисква да му се отдадеш изцяло. Фермерите нямат почивен ден. Конкурсът на вестник „Марица” е едно признание за положените усилия“, обърна се към победителите Ружди Салим, като им пожела още много награди.

С почетни грамоти бяха удостоени и още осем фермери, които достигнаха до финала на конкурса след оспорвана битка. Над 50 бяха стопаните, номинирани тази година от общинските земеделски служби. Десетимата финалисти, предимно млади фермери, бяха избрани след гласуване от Консултативен съвет към приложение „АГРО“ на вестник „Марица“. На стълбицата след победителите в категория „Растениевъдство“ се наредиха съдружниците Тенчо Тенев и Димитър Желязков от Хасково, които се занимават със зърнено-житни култури, пловдивчаните Иван Тинков и Емил Чаушев, отглеждащи съответно овощни градини и зърнено-житни култури, както и Трифон Хаджийски от Брестник, собственик на лозов масив с винарна и овощна градина. В раздел  „Животновъдство“ се отличиха овцевъдът Илия Панчев от Кричим, Методи Бързев от Пазарджик, който развива ферма за овце и кози, карловецът Ненко Трифонов с говедовъдна ферма и зърнено-житни култури и братята Боян, Кирил и Стоян Борисови от Хасково с ферма за биволи.

Номинираните на Фермер на Тракия, в средата – победителите

Номинираните на Фермер на Тракия, в средата – победителите

Leave a Comment