Монологът на властта пред главните редактори

Автор: Надя Петрова

Управляващите не пожелаха да отговорят на въпроса при какъв изборен резултат на евровота правителството би се оттеглило

Срещата на премиера Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи правителството, Сергей Станишев и Лютви Местан, с главни редактори и репортери на българските медии бе загубено време. За медиите – да, но не и за тримата участници във форума, наречен „Открито управление“.

среща на медиите с Орешарски, Станишев, МестанРегламентът, определен в началото на срещата – по един въпрос от медия, зададен в рамките на една минута и отговор, даден за три минути, кардинално не беше спазен. Журналистите, заради естеството на професията си, задаваха по няколко въпроса. А ораторите, особено председателят Станишев, отговаряха откровено предизборно и само на въпроси, които им харесват.

В крайна сметка властта получи към 3 часа национален ефир, за да изтъкне положителните си черти. Но сред цялото говорене се разбра нещо много важно: управляващите партии имат амбицията кабинетът Орешарски да изкара пълния мандат. Независимо от резултата на изборите за Европейски парламент. Това бе посочено два пъти от Лютви Местан. А освен това нито Станишев, нито Местан отговориха на въпрос от залата: „При какъв изборен резултат от вота на 25 май ще прецените, че правителството разполага с доверието на народа и при какъв ще подадете оставка?“ Този пределно ясен въпрос остана без отговор, макар че бе зададен два пъти от различни медии.

Предизборните речи на Сергей Станишев дори достигнаха Мартин Шулц и Партията на европейските социалисти. Лидерът на БСП опита да диктува характера на въпросите, съобщавайки че според него фокусът от важната обществена дискусия се измества от измисления въпрос „Кой? Кой? Кой?“. Той бил зададен от някой, който си мисли, че е много умен, според председателя на БСП. Сергей Станишев дори си позволи да се обърне към медиите с „Не помните ли?“, „Забравихте ли?“, „Прочетете“ все едно бе на партиен конгрес сред другарите си.

Конкретни въпроси просто загубиха посока в мъглата на говоренето. Въпрос на plovdiv-online защо Пловдив остана без държавна субсидия, получи неясния отговор на премиера. Той каза, че не си спомня конкретно за Пловдив, но се сеща, че държавата отпуска пари за строителството на общежитие на Пловдивския университет. За сметка на това обаче премиерът Орешарски си спомня много повече подробности за Казанлък отколкото за Пловдив в рамките на същия въпрос.

Малките земеделски производители бяха една от темите, по които Лютви Местан взе отношение. Но лидерът на ДПС може би не знаеше, че въпросните 1250 евро, които той-каза, че ще се изплатят на стопаните с по 10-20 декара, няма да се получат сега, а евентуално догодина или по-късно. И това плащане не е безспорно, а е възможност по избор. На въпроса как държавата може да ограничи нерегламентирания внос от ЕС и от трети страни, премиерът отговори, че в НАП е създадено ново звено „Фискален контрол“, което да предотврати вкарването на европейска земеделска продукция без ДДС.

Министър-председателят обяви, че сегашната осигурителна система му харесва и няма да я променя. Няма да увеличава нито размера на данъците, нито на осигуровките. Станишев допълни, че пропорционалното облагане на доходите вече е факт, поне частично и припомни многократно съобщаваната промяна в облагането, според която държавата ще връща данъка на физическите лица с минимални доходи.

По повод разногласията между БСП и ДПС за данъците и за изборния закон – майчиният език и уседналостта, участниците в пресконференцията констатираха, че това, което ги обединява е по-силно от това, което ги разделя.

Отговор за бъдещето на „Южен поток“ в контекста на събитията в Украйна не бе даден нито от премиера, нито от партийните лидери.

Отговорът на въпроса дали управляващите имат срещи с депутата Делян Пеевски, майсторски бе извъртян като контравъпрос от Лютви Местан. Той припомни за десетките и стотици срещи на Пеевски с управляващите в годините, когато ГЕРБ бе на власт. А накрая на анти-ГЕРБ говореното председателят на ДПС посочи накратко, че „да, срещам се с депутата от ДПС Пеевски, както и с г-н Доган в партийната централа. Възможно е там той да се среща и с други политици“, намекна за нещо Местан.

Директорът на БНТ Вяра Анкова поиска правителството да обяви ясно критериите си при вземане на решения, защото в противен случай се появяват съмнение, че бюджетът на обществената телевизия е орязан по политически причини. „Ясни критерии не може да има“, отговори Пламен Орешарски без да навлиза в темата за наказателно съкратената издръжка на БНТ.

В един момент Илияна Беновска от радио К2 не се сдържа и попита тримата лидери: „Харесва ли ви това, което се случва тук? Вие много говорите, ние дълго мълчим…“

След като журналистът от Радио Дарик Кирил Вълчев категорично отказа на управляващите да участват в създаването на медийни етични кодекси и закони, а те отговориха: „Добре, разбира се“, срещата се насочи към изхода.

Съвсем в края премиерът Пламен Орешарски изрази впечатлението: „Моята първа оценка (от срещата) е по-скоро позитивна.“ Но неговата оценка всъщност бе съвсем субективна. Като цяло журналистите май изглеждаха използвани.

И, между другото, присъствието на Станишев и Местан при зададена тема на среща с медиите „Открито управление“, отвори и друг въпрос: Кой управлява? Двете партии ли? Или правителството? Или Кой?

 

Leave a Comment