Дянков едва се разминал с уволнение заради фермерите

Симеон Дянков

Бойко Борисов искал да махне Дянков – наистина ли, или го е казал, за да зарадва фермерите?

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се е разминал с уволнение през миналата седмица, съобщава „Труд“. Той разгневил Бойко Борисов с твърдия си отказ да изплати, възможно най-бързо, субсидиите на фермерите, които са почти 1 милиард лева. Финансовият министър настоявал земеделските производители да получат помощта на части – в средата на март и в началото на април. Заради това зърнопроизводителите бяха категорични, че ще свикат грандиозен митинг на 20 февруари в столицата.

От две седмици Симеон Дянков е в САЩ. Затова премиерът повикал на среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации заместника му Владислав Горанов и Мирослав Найденов. Тя беше в петък и след нея стана ясно, че субсидиите на фермерите ще бъдат изплатени този вторник или сряда. На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков. За да се намерят средствата, държавата ще емитира спешно ценни книжа и така ще получи необходимия заем. ЕС ще възстанови земеделските субсидии на България до 45 дни, според правилата.

Позицията на вицепремиера Симеон Дянков обаче продължава да е нестабилна. Причината е, че само преди броени дни на Борисов му се наложило да гаси друг пожар, разпален от заместника му, този път в Брюксел. България и Чехия бяха единствените от ЕС, които отказваха да ратифицират проекта на МВФ за преразпределение на квотите на страните, приет през декември 2010 г. Според новия договор София трябва да внесе 160 млн. лева, които са заложени в бюджета. До 15 януари т.г. 145 страни членки, заемащи 77,1% от общите квоти, в това число и Чехия, ратифицираха проекта. Най-големият акционер във фонда САЩ все още не е и остава най-голямата пречка за реформата. Позицията на България обаче създала сериозни проблеми на Борисов, който трябвало да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу защо страната ни се дърпа. Миналата седмица премиерът пратил писмо в Брюксел със своя подпис, с което България се присъединила към договора въпреки бавенето на Дянков.

 

Leave a Comment