Депутатите гласуваха мерите – на животновъдите, земите – на чужденци, живели 3 г. тук

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бе гласуван на първо четене

агънце на полянаЧужденците, които искат да закупят българска земя, трябва да са живели три години в страната преди това. Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента днес промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше против, а 7 се въздържаха. Проектът бе внесен от председателя на земеделската комисия проф. Светла Бъчварова.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите – документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

Текстовете предвиждат отдаване под наем без търг на пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните. Те също така трябва да са регистрирани като животновъдни обекти в БАБХ. те ще плащат наеми по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Leave a Comment