Съкратена обвини фонд „Земеделие“ в нарушения и корупция

Има съвестни професионалисти, на които тенденциозно им се спъва работата, заяви Мария Велкова

Съкратената от фонд „Земеделие“ Мария Велкова разказа тази вечер в „Лице в лице“ по Би Ти Ви за работата в институцията преди да я напусне. Велкова направи скандални внушения, поради което от АгроПловдив потърсихме пресцентъра за коментар на фонда, който да публикуваме заедно с този текст. Отсреща обаче не отговори никой, вероятно защото отдавна бе свършило работното време. Факт е обаче, че когато Яне Янев обвиняваше „семейството“, от ДФЗ изпращаха прессъобщения и след 20 часа вечерта. Ето какво разказа Мария Велкова, бивш моден и фотомодел с еротични снимки. 

Мария ВелковаМария Велкова обясни, че е започнала работа във фонда в началото на 2011 г. Тя е отговаряла за проектите на общини, църкви и други. По нейни думи имала изключително висока атестация както от предишното ръководство на фонда, така и от сегашното. Въпреки това преди няколко седмици ѝ връчили заповед за съкращение с обяснението „нищо лично“. Според Велкова подобни заповеди са получили експерти с дългогодишен опит и голям капацитет. В последните месеци общо 280 служители на ДФЗ и регионални директори на Разплащателната агенция били съкратени.

Когато Мария Велкова посетила фонда, за да получи някои документи след напускането си, видяла, че назначават нови служители.

„В момента не им достига (на фонда) кадрови потенциал“, посочи съкратената. По нейни думи се командировали хора от регионалните дирекции в София. Освен това командировали служители от един в друг сектор, което било нарушение на европейските правила. Те гласят, че едно звено подписва договорите, а друго ги изплаща, за да се избегне корупция.

Във фонда има „плява“, но там работят и страшно добри специалисти. Въпреки ниските заплати, те работят съвестно. Но на тези хора тенденциозно им се спъва работата“, обясни Велкова. Тя каза, че не може да си обясни защо се пречи на работата във фонда. „Съмнявам се, че в средата на тази година ще стартира следващия програмен период.“

Според нея похвалата на Министерството на земеделието и храните към ръководството на фонда за това, че в края на миналата година заради усърдната му работа не е изгубено и едно евро по Програмата за развитие на селските райони, не отговаря на истината. „Мога да кажа, че работата се свърши въпреки това ръководство“, каза Велкова, визирайки т.нар. „семейство“ Виолета Александрова и директора Мирослав Николов.

„Със сигурност се назначават симпатизанти на определени политически сили. Грозно е, когато е на такава цена“, каза съкратената. Тя обясни, че „цената“ са бенефициенти, които чакат да им бъдат одобрени проекти. „Чувала съм за изнудвания“, подхвърли Велкова. И обясни технологията на изнудването. Най-лесно това се случвало при скъсване на връзката бенефициент – служител на фонда. Правилно е служителите да са в постоянна връзка с бенефициентите, да ги съветват как да си коригират проектите, какви допълнителни документи да представят. Когато прекъсне такава връзка, бенефициентите влизат в режим на загуби, тъй като плащат лихви по банковите гаранции, а не знаят какво се случва. Когато след 6 месеца служителят най-после се обади на кандидата за европейски пари, става ясно, че проектът е с много пропуски, които обаче могат да се оправят, но срещу определена услуга. „Има проекти за 5-6-8 милиона лева. Чувала съм за 10-15%“, обяви размера на „услугата“ Мария Велкова.

Заради прекъсната връзка „служител – бенефициент“, последните често фалирали и оттегляли проектните си предложения“.

Според съкратената, в ДФЗ одитите се извършвали порочно. На одиторите се предоставяли определени проекти, които са образци за добре свършена работа, вместо контролът да се извърши на случаен принцип. По тази причина от ОЛАФ често изпращали заплашителни писма.

„Ако нещата не се променят, новият програмен период ще е застрашен“, добави накрая съкратената Велкова.

От АгроПловдив ще публикуваме коментара на ДФЗ ако и когато бъде изпратен.

Leave a Comment