Търговците от подлеза блокираха достъпа до Централна гара – Пловдив

Подозират заговор между НК“Железопътна инфраструктура“ и Миролюб Столарски

Централна гара - ПловдивТърговци блокираха за кратко подлеза на Централна гара в Пловдив днес. Те протестират срещу затварянето на магазините в него заради Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), съобщи БТА.

В подлеза има 75 магазина, а наскоро от НКЖИ са разлепили съобщения на витрините, че на 18 април предстои затваряне на подхода към Централна гара по технически причини. Търговците смятат, че целта на мероприятието е те да напуснат подлеза, за който тече съдебно дело.

През март 2013 г. от транспортното министерство обявиха, че са подписали 35-годишен договор за концесия на Централна гара с фирмата на Миролюб Столарски (95%) и Светослав Глосов „Железопътна гара – Пловдив“.

Така към концесионера преминаха освен сградите на пловдивската Централна гара, и апетитният подлез, който се владее от „Рента груп плюс“ на пловдивския бизнесмен Тодор Бурджиев.

Бурджиев настоява да получи обезщетение от НКЖИ за направените подобрения в подлеза и претендира  пред съда за 816 хиляди лева. Делото не е приключило, а търговците продължават да плащат наем на „Рента плюс груп“.

Въпреки, че имат едногодишни договори с фирмата на Бурджиев, наемателите в подлеза трбваше да прекъснат дейността си заради заграждения, поставени от НКЖИ точно преди Великден.

Според някои търговци срещу тях се осъществява натиск, за да освободят магазините, така че подлезът да премине във владение на концесионера на Централна гара – фирмата на Столарски и Глосов.

Днес работещите в подлеза заявиха, че протестът може да прерасне в гражданско неподчинение. Търговците планират да спрат преминаването на хората през подстъпа към Централна гара, ако НКЖИ не промени решението си. За ситуацията са сезирали прокуратурата и другите компетентни органи.

Leave a Comment