„Арго“ на Афлек – най-добрият филм в Нощта на Оскарите

Даниел Дей-Луис спечели третата си статуетка – този път за ролята си на Линкълн
Нощта на Оскарите

Създателите на „Арго“

Политическият трилър „Арго“ бе обявен за най-добрият филм снощи на церемонията по връчване на Оскарите в Лос Анджелис. Драмата описва реални събития, свързани със служителите в американското посолство в Иран, взети за заложници през 1979 г. Преди Нощта на Оскарите, лентата спечели „Златен глобус“ и донесе режисьорско отличие на Бен Афлек в британските награди БАФТА.

Това е първият случай на награден с топ отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука филм, чиито режисьор не участва в надпреварата за „Оскар“ след „Да возиш мис Дейзи“ през 1989 г. Въпреки че Бен Афлек не е номиниран в режисьорската категория, филмът му „Арго“ се открои като фаворит, спечелвайки наградите на гилдиите на режисьорите, сценаристите, продуцентите и филмовите актьори.

Призът за най-добър филм за „Арго“ бе приет от продуцентите на филма Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов. Заложническата драма се съревноваваше за топ отличието с филмите „Любов“, „Зверовете от дивия Юг“, „Джанго без окови“, „Клетниците“, „Животът на Пи“, „Линкълн“, „Наръчник на оптимиста“, „30 минути след полунощ“.

Роденият в Тавайн режисьор Анг Лий спечели втория си „Оскар“ за филма „Животът на Пи“, създаден по едноименния роман на Ян Мартел. Лентата, получила 11 номинации за най-престижните киноотличия, бе възхвалявана от критиката за умението на Лий да вдъхне живот на подобна сложна литературна творба. Анг Лий печели приза за най-добър режисьор в година, която режисьорската надпревара бе една от противоречивите, тъй като от нея бяха изключени сочените за фаворити Бен Афлек и Катрин Бигълоу.

Даниел Дей-Луис

Даниел Дей-Луис взе за трети път Оскар

Даниъл Дей-Луис стана първият актьор в историята на „Оскар“-ите, печелил три пъти наградата за най-добър актьор. 55-годишният Даниъл Дей-Луис, който има британско и ирландско гражданство, бе неизменен фаворит за „Оскар“ за главна мъжка роля в наградния сезон.  Той става и първият актьор, спечелил „Оскар“ за превъплъщението си в образа на президент на САЩ.

Актрисата Дженифър Лорънс надделя в оспорваната надпревара с Джесика Частейн и спечели първата си награда „Оскар“ за най-добра актриса. Отличието й бе присъдено за ролята й на млада вдовица в лентата „Наръчник на оптимиста“ на режисьора Дейвид О’Ръсел.

Ан Хатауей спечели първия си „Оскар“ – за най-добра актриса в поддържаща роля – за превъплъщението си в образа на Фантин в мюзикъла „Клетниците“. „Сбъдна се“, заяви развълнуваната актриса, гледайки статуетката.

30-годишната Ан Хатауей, сочена през наградния сезон за фаворит за приза за най-добра актриса в поддържаща роля, пожертва дългите си кестеняви коси, подложи се на драстично гладуване и отслабна с 11 килограма, и усъвършенства в продължение на шест месеца уменията си да плаче и да пее, за да изпълни сърцераздирателното парче „I Dreamed a Dream.“

Хатауей се пребори за наградата за най-добра актриса в поддържаща роля с конкурентки като носителките на „Оскар“ Сали Фийлд, Хелън Хънт, и с номинираните и преди Ейми Адамс и Джаки Уивър. 30-годишната актриса е позната на зрителите с ролите си във филми като „Дневниците на принцесата“, „Планината Броукбек“, „Дяволът носи Прада“, „Булчински войни“, „Черният рицар: Възраждане“.

Кристоф Валц спечели втория си „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля за четири години под режисурата на Куентин Тарантино. Този път престижното отличие му се присъжда за изпълнението му в лентата „Джанго без окови“.

Преди да бъде представен на Куентин Тарантино, 56-годишният Валц – син на сценични дизайнери, е работил предимно в германските театър, телевизия и кино. Тогавашните му опити да намери място в англоезични продукции остават неуспешни.

Трогателната история „Любов“, режисирана от Михаел Ханеке, спечели наградата за най-добър чуждоезичен филм, след като доминираше наградните церемонии в Европа и САЩ. Лентата – големият победител на кинофестивала в Кан, изненадващо получи пет номинации за „Оскар“, в това число за най-добър филм, най-добър чуждоезичен филм, най-добър режисьор и сценарий за Михаел Ханеке, и най-добра актриса за Еманюел Рива.

„Храбро сърце“ – историята на непокорна червенокоса принцеса, донесе на студио „Пиксар“ седми „Оскар“ за най-добра анимация. Историята на „Пиксар“/“Дисни“ се развива в древна Шотландия и е фокусирана върху приключенията на тийн принцесата Мерида, която се противопоставя на майка си в желанието си да заобиколи традициите, за да следва собствения си път.

Leave a Comment