Димитър Греков: Герои са нашите земеделци

10 обекта за продажба на храни са затворени от БАБХ

Греков на форум за българските храни„Герои са нашите производители, които получават много по-малка помощ в сравнение с конкурентите им от други страни от ЕС. Нашите зеленчукопроизводители са много по-дребни и получават по-малко средства. Държавата е длъжник към всички производства, особено към зеленчукопроизводство, към животновъдството и овощарството.“ Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриване на  Националната дискусия „Да – на българските храни” в НДК, организирана от Българския медиен съюз.

Разнообразна трапеза с разнообразна българска храна, пожела земеделският министър на българите за предстоящите майски празници. „България е земеделска страна и занапред ще продължи да бъде такава“, убеден е той. „Ако ние не си решим проблемите, няма кой да ни ги реши“, подчерта Димитър Греков.

Министър Греков подчерта, че още от началото на мандата  един от основните приоритети на Министерството на земеделието и храните е засилване на  контрола върху храните, но не кампанийно, а през цялата година. „Нашата цел е българските производители да получават една сигурност, че тяхната продукция ще бъде предлагана на пазара, а на потребителите да гарантираме, че храната, която купуват е значително по-качествена.“, каза още  министър Греков.

Близо 5800 проверки направила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за седмицата през Великден, стана ясно от думите на Греков. През 2012 г. са били извършени само 600 проверки.

Директорът на БАБХ Пламен Моллов каза, че през последните 6 месеца агенцията е въвела няколко модерни техники с цел постигане на по-голяма ефективност. 38 000 проверки са извършени през последната година, подчерта Моллов. 8500 са проверките в сектора за търговия на едро, съставени са 23 акта. 135 000 тона храни са с постановление за възбрана, 65 000 тона храни пък са унищожени. 10 обекта са затворени заради това, че не отговарят на хигиенните условия само за две седмици.

 

Leave a Comment