С четирима ентусиасти стартира първият биофермерски пазар в Пловдив
Той ще работи всяка неделя до парк „Отдих и култура“
С четирима ентусиасти – производители и преработвател, стартира първият био&фермерски пазар в Пловдив. Той е приютен върху няколко маси до големия пазар срещу Спортното училище край парк „Отдих и култура“. Ще работи само в неделя от 10 до 14 часа. Организатор е сдружение „Устойчиво общество“.
„На новия пазар днес бяха само четирима изложители, но се надяваме, че ще добие популярност, както сред производителите, така и сред пловдивчани“, обясниха хора от сдружението. Подобен пазар работи вече шести месец в София при Римската стена и се радва на постоянни клиенти. Неговото работно време е в събота.
Руслана, която представлява „Веселата ферма в Родопите“, разказа, че стопанството ѝ е в село Горнослав, Асеновградска община. За разлика от правилата на другите биологични и биодинамични ферми, в нейната производството на зеленчуци е по натурален начин. Елемент от натуралното отглеждане е запазването на плевелите сред културните растения. „Изчистваме само тези, които са до корените на зеленчуците, останалите не ги унищожаваме. Защо ли? С тях плодовете стават много по-вкусни и истински сладки“, поясни Руслана.
Ангел Ангелов от академия „Кулинарен историк“ в София е отворил за дегустации бурканчета лютеница, в които има различни подправки. Продуктите в лютеницата са биологично произведени, а „кулинарният историк“ я приготвя по стари рецепти. Днес Ангелов се похвали, че съвсем скоро работилницата му ще бъде оборудвана с най-големия тиган в страната от 1.5 тона.
Преди близо два месеца председателят на ЕС на „Устойчиво общество“ Гергана Кабаиванова обясни, че сдружението е в преговори с пловдивската община за създаване на биофермерски пазар в Дондуковата градина (зад стария Дом за младоженци). Въпреки че мястото е променено, фермерите се надяват пазарът да се превърне в любимо място за пазаруване на пловдивчани.