Сестра Еленка от манастира „Свети Георги“ е жива заради светеца

Възрастната жена е била болна от Паркинсон, но се е излекувала, страхувала се е, но е чула „най-хубавия глас“
Манастирският двор е образец на градинарство

Манастирският двор е образец на градинарство

Сестра Еленка е дребничка, стара монахиня, която служи в манастира „Свети Георги“ над Белащица, Пловдивско. Вчера вечерта я срещнах в чудния манастирски двор, пълен с цъфнали тагетеси и елдъзи. Тя идваше отнякъде и стъпваше внимателно, защото дворът е стръмен. Заговорих я и жената веднага спря. Попитах я знае ли се защо точно тук и защо на името на този светец е построен преди почти 1000 години манастира. Сестра Еленка не знаеше, но обясни, че свети Георги и досега помага на хората, които вярват в него и го обичат. И разказа своята история.

Преди две години паднала лошо на стълбите. Двете ѝ колена се счупили. „Трябва да се оперират“, казали лекарите. А сестра Еленка се уплашила. Съвсем скоро била претърпяла друга операция и знаела отвътре, че старото ѝ сърце няма да издържи още една, че дори две. Операциите трябвало да са на следващия ден.

През нощта, докато лежала и си мислела, че е будна, се видяла седнала на пейка пред входа на манастира. И тогава чула най-хубавия мъжки глас. Той се разнесъл из целия двор, но говорел на нея. „Не се притеснявай, Еленке. Свети Георги ще те пази. Ще живееш, защото го обичаш.“ Толкова се развълнувала монахинята, че се събудила и разбрала, че това е сън.

На другата сутрин тя самата успокоила лекарите. „Няма страшно. Свети Георги ме пази, жива ще остана.“

Чешмата с лечебната вода

Чешмата с лечебната вода

Докато разказва спомена, сестра Еленка се вълнува. И се радва за кой ли път на ангелския глас, който ѝ е говорил.

Старата жена добавя, че няма по-добър лечител от чистото сърце и вярата. „Ето, преди доста години ми откриха Паркинсон. Всеки месец ходех на контролен преглед, пиех лекарства. Лекарката се радваше, че ми се отразяват добре. Но пък много отслабнах. И тогава хората тук се уплашиха за мен и казаха: „Нека те прегледа друг лекар“. Заведоха ме в болницата и там ми направиха пълен преглед. А лекарите ми се скараха. Казаха: „Защо пиеш тия лекарства като нямаш Паркинсон!“ Как да нямам! „Нямаш. Хвърли лекарствата!“ Хвърлих ги и ето ме – жива и здрава до днес“, засмя се сестра Еленка.

Днес е празникът на манастира над Белащица. В него живеят три монахини и две помощнички. В двора на храма има чешма с вода от аязмото,  която е лечебна. Но не и ако е загрявана, пише на надпис над чешмата. „Който вярва, ще се излекува“, разкрива голямата тайна сестра Еленка.

Входът на "Свети Георги"

Входът на „Свети Георги“

 

Leave a Comment