50 ст. за килограм живи охлюви

Тазгодишната цена на килограм живи охлюви е 50 стотинки, обяви Орхан Раиф от кв. „Изгрев“ в охлювПловдив, който от години се занимава с търговия на свободно растящите животинки. Кампанията стартира на 10 май със заповед на МОСВ и ще продължи до 30 юни. Миналата година охлювите се плащаха на събирачите за 40 ст./кг.

За разлика от пролетта на 2013 г., дъждовното време сега увеличи популацията на охлювите, които се считат за деликатес в някои европейски държави.

Екоинспекторите предупреждават хората, които искат да си увеличат доходите чрез охлюви, че диаметърът на черупката им не трябва да е по-малък от 28 мм. Пунктовете в областта, които изкупуват живата стока, задължително трябва да я изсипват в калибровъчни сита, в които отворите са именно с този размер. Маломерните охлюви трябва да се пускат в природата. Хладилни помещения и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране, са другите изисквания към изкупвачите.

В областта има два пункта с разрешение за тази дейност – този на Орхан Раиф, който до газстанция „Хаджията Груев“ и на фирма „Йока“ в село Куртово Конаре.

Около 50 охлюва тежат 1 килограм, обясняват изкупвачите.

 

 

Leave a Comment