Инвеститор от Белозем ще произвежда еленергия от оризови отпадъци

Съдружникът Таня Пачова държи оризарната в Белозем

ориз„Хъск Био Енерджи“ООД има намерение да произвежда електрическа и топлинна енергия от отпадъци от ориз в Белозем. Централата ще е с инсталирана мощност от 1.5 мВт.

Предвидено е производството да е през близо 292 дни в годината, тоест годишният цикъл ще е от 7000 работни часа.

Когенераторът ще създава биогаз от изгарянето на оризовите отпадъци при температура 800 градуса. За час ще се произвеждат между 700 и 800 кубика синтетичен газ, който пък ще се трансформира чрез генератор в електрическа и топлинна енергия. Топлинната енергия ще е за собствени нужди, а производството на електрическа енергия ще е 800 кВт и ще се изкупува по закон от ЕВН.

„Трети месец чакаме становище от ЕВН, въпреки че според правилата компанията трябва да отговори до месец“, обясни пълномощникът Владимир Христев. Плановете на „Хъск Био Енерджи“ са инсталацията да бъде включена до края на годината. „Намеренията ни са абсолютно зависими от бързината на институциите“, уточни Христев.

Фирмата инвеститор е учредена миналата година от Таня Пачова и Мария Христева.

Оризарната в село Белозем

Оризарната в село Белозем

Пачови са известни оризопроизводители в района на Белозем, община Раковски. Хора от бранша посочиха, че ежегодно семейството отглежда към 4000 дка ориз.

Таня Пачова е собственик и на оризарната в Белозем „Агриндо“, откъдето ще се осигурява биомасата за производство на енергия.

Свързани публикацииФермери и други вдигат пет инсталации за биогаз в Пловдивско

 

Leave a Comment