Учудихме Полша с нашите схеми за национални доплащания

Бюрхан Абазов в ПолшаУчудихме аграрните експерти на Полша с нашите над 20 схеми за национални доплащания. В бившата соцдържава те са само три. Това стана ясно при срещата на зам.-министър Бюрхан Абазов със Зофия Кжижановска, държавен секретар на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Полша.

Трите схеми с национални средства на Полша са: Схема за възстановяване на част от акциза върху горивото за земеделски нужди; за субсидиране на част от лихвата при кредити, отпускани за възстановяване на стопанствата след природни бедствия; помощи от типа „de minimis“, изцяло като косвено подпомагане.

Усвояването на европейските фондове и новия програмен период 2014-2020г. бе темата на посещението на Бюрхан Абазов в Полша. Визитата има за цел обмяна на опит в прилагането на схемите и усвояването на европейските фондове в България и Полша.

Зофия Кжижановска е отбелязала още, че също както и България, Полша е преценила, че 13% от средствата за директните плащания трябва да бъдат за обвързано с производството подпомагане.

 

Leave a Comment