Протест на младите фермери пред земеделското министерство днес

Заради неизпълненото обещание за стартиране на мярка 112 през май или юни, сме пред фалит, казват организаторите
Архивна снимка

Архивна снимка

Днес, 27 юни, неформалната организация Кауза „Млад Фермер“ организира протест пред сградата на Министерство на земеделието и храните. По думите на организаторите водената от ръководството на МЗХ политика на постоянни лъжи, нулева комуникация с фермерите, определяне на правила и политики без никакви консултации със заинтересованите страни в това число и ДФ „Земеделие“ и крайната невъзможност да се прогнозират действията на администрацията са част от причините за протеста, пише Agro.bg.

Политиката на МЗХ е довела до фалита на хиляди млади земеделски производители, които стартираха своите стопанства в напразно очакване да участват в приема на проекти по мярка 112 – „Млад фермер“ през 2013 г. Същото сага се повтаря и в момента, посочват организаторите. От няколко месеца ръководството на МЗХ, в лицето на г-н проф. Димитър Греков и неговият заместник г-н Явор Гечев непрестанно са уверявали, че нов прием на проекти по мярка 112 ще се състои през месец май или месец юни, но и до този момент няма и помен от такъв прием, недоволстват от  Кауза „Млад Фермер“.

„Отново останахме излъгани и отново не знаем какво да правим, а от МЗХ не обелват и дума какво ще става. За съжаление този начин на работа с администрацията ни поставя в ситуацията на някоя африканска република, където не се знае ще има ли утрешен ден или не. Настояваме за среща с ръководството на МЗХ и за поемането на ясни ангажименти и срокове по отношение на младите фермери и мярка 112“, казват организаторите.

Leave a Comment