БАБЕП предлага юридическа подкрепа срещу нарушения на ДФЗ по мерки 311, 312 и 121

Асоциацията на бенефициентите напомня, че отхвърлените проекти могат да се обжалват пред земеделското министерство и Административния съд в срок от 14 дни

Българската асоциация на бенефициентите по европейските програми (БАБЕП) се обърна с изявление към недоволните кандидати по мерки 311, 312 и 121 по Програмата за развитие на селските райони (2007-2023 г.).

Свидетели сме на безпрецедентни нарушения на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), които достигнаха своят пик. След повече от година забавяне по разглеждането на инвестиционни проекти по частните мерки (311, 312, 121) от Фонда са допуснати редица нарушения в процеса на разглеждане и оценка на проектните предложения“, се казва в изявлението.

Част от нарушенията включват и неоснователно намаляване на разходите по част от планираните инвестиции по усмотрение на експерти и главни експерти. ДФЗ отказва да се съобрази със становища и инструкции на Европейската комисия и управляващият орган в лицето на Министерството на земеделието и храните във връзка с финансирането на проекти за директно закупуване на моторни превозни средства.“

От БАБЕП канят недоволните да потърсят асоциацията, за да може повече бенефициенти да алармират Европейска Комисия. „Вярваме, че на този етап само по този начин можем да наложим граждански контрол върху усвояването и разпределението на Европейски средства„, пише в изявлението.

От асоциацията подсещат кандидат-бенефициентите, че имат възможност да обжалват въпросните откази пред МЗХ и Административен съд. Юристите на БАБЕП съвместно с експерти по мерки 311 и 312 имат възможност да направят анализ на всеки един отказ и да мотивират жалба, с която да върнат проекта за разглеждане и последващо финансиране от Държавния бюджет. Тъй като сроковете за това са кратки – 14 дни, всички, които възнамеряват да потърсят правата си, могат да се свържат с БАБЕП максимално бързо.

 

 

 

Leave a Comment