Ако Господ и министър не могат да си прокарат проектите в „Земеделие“, какво остава за простосмъртните!

фонд Земеделие - Мирослав Николов и заместничкаПредставяте ли си какво забатачване на проекти има във фонд „Земеделие“, щом представители на Господ у нас и земеделският министър Греков виждат зор да получат одобрение? Едва ли само АгроПловдив си е задал този въпрос след днешното интервю в бТВ, което дадоха изпълнителният директор на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Парадоксално е да си земеделски министър и отписан съдружник в лозарска фирма с красноречивото име „Греком“ и да трябва да звъниш на директора на фонда, за да го накараш да задвижи редовен проект! Щом това се е случило, значи, че в ДФЗ има сериозен проблем. Толкова сериозен, че си е направо за диагноза.

Лицемерно е да правиш изявления, че министърът се е застъпвал за свой проект, заради който е заложил апартамента си. Няма такъв, който не би го направи на негово място. При това той се е застъпвал и за други проекти. Важният въпрос обаче е защо се е стигнало дотам.

Защо се е стигнало до изявленията на Светия Синод, че фондът мотае проектите им! Наскоро Неврокопският митрополит Йоан, който отговаря за проектите на Църквата по Селската програма, се оплака в Народното събрание от лошо отношение и трудна комуникация с ДФЗ. Нали не може да се каже, че Светият Синод е говорител на ДПС и затова критикува ръководството на фонда!

Под шапката на фонда има стотици служители администрация, които много добре отличават проектите, които са свързани с министъра. Съзнателно, подсъзнателно, интуитивно, нарочно, угоднически – както искате го наречете, но те на всяка цена ще бързат да си свършат работата по подобен проект. Ако не за друго, то поне, за да покажат, че фондът работи както трябва. Е, след като кандидатстването на „Греком“ е възпрепятствано, тогава кое, по дяволите, върви в ДФЗ? Тогава изводът е, че наистина фондът има абсолютно затруднена комуникация с бенефециентите по европейската програма. Защото тук не става въпрос за нарушаване на правила, а за чисто технически пропуски, които могат бързо да се отстранят стига да има диалог.

Плановете на стотици фермери и предприемачи по селата отидоха на кино заради грандиозното забавяне на проектите им от фонда, което продължи цяла година. От местните инициативни групи също обясняват, че ДФЗ бави с месеци одобрението на проекти. Причината е, че фондът непрекъснато променя изискванията си. А това се получава заради постоянната смяна на служители. „Тъкмо поправим проекта, според изискванията на експерта, и разбираме, че този, с който сме контактували е съкратен. Назначеният на негово място има други забележки, а когато се съобразим с неговите, вече има трети служител. Ужас“, сподели наскоро консултант.

Онзи ден председателят на Асоциацията на бенефециентите Ивайло Здравков искрено се зарадва на изявлението на земеделския министър, че ще поиска оставката на ръководството на фонда днес. „Това е най-добрата новина“, каза той. По всичко личи обаче, че тази новина няма да стане истина днес. Но пък делата, които бенефициентите ще заведат срещу фонда, ще са истина.

 

 

 

Leave a Comment