Преговорите за новите европейски програми приключват до края на юли

Зинаида ЗидановаПреговорите за Споразумението за новите европейски програми до 2020 г. ще приключат до края на юли – началото на август, съобщава пред в. „Преса” министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

„Оставям едно подготвено споразумение. Може да го подпише, който пожелае”, казва Златанова, като добавя, че за нея е без значение кое правителство ще подпише споразумението.

„Това споразумение не е договаряно от един човек, нито дори само от министрите. През цялото време подготовката му вървеше при изключителни условия на публичност. Преговорите се провеждат и в тясна координация с ЕК. Като говорим за опитите за истеризиране на най-различни въпроси, аз съм страшно благодарна, че като опитни и надеждни партньори представителите на комисията подходиха трезво, рационално към всички открити въпроси”, казва още тя.

Златанова коментира, че не е вярно изявлението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че по време на неговия мандат Брюксел е отпускал повече средства на българия. „Заварихме 35% усвоени евросредства, а в момента сме на 55%. Т.е. за една година нашето правителство успя да усвои почти същата сума, която бе усвоена за предните шест години. При нашето управление в страната са влезли над 4 млрд. лева. Така че твърдението не почива на никакви факти. Колкото и пъти да се повтаря една лъжа, няма как да стане истина, защото числата говорят.“

 

Leave a Comment