Войната между фонд „Земеделие“ и министерството – цирк и сеир

циркНе е за вярване докъде могат да стигнат сблъсъците между фонд „Земеделие“ и министерството. Те вече преминаха в абсолютно деструктивна фаза. В очите на земеделците, преработвателите и бизнеса на село това вече е цирк. А искат ли да го гледат? Не. Кой ходи на цирк, когато има пожар в дома му.

Има затлачени проекти във фонда. Има изтеглени кредити с обезпечения, които ще изгорят. Има бизнеси, които висят на косъм. Има разбити планове, зачеркнати перспективи. Вместо най-после да си свършат работата и да стегнат разстроената организация във фонда, шефовете там се заеха да спасяват постовете си. И как? Не с работа, а с хвърляне на кал: Министърът се застъпил за проект на фирма „Греком“. Да, министърът се е застъпвал и за други проекти на случайни фермери. Не, не знаем защо е недоволен Светия Синод, земеделските производители и всички оставали. Ние си вършим работата! Това са репликите от фонд „Земеделие“.

Предвид установения факт, че в-к „Преса“ някак си пръв се добира до новостите в земеделското министерство, логично можем да предположим, че г-н Азис Азис е бил предоставен на тепсия на медията именно от министерството. Птицевъдът, който обявява днес, че от фонда са му поискали 50 000 евро рушвет най-вероятно казва истината. Но я казва пред медиите, вместо да се обърне към органите на правосъдието. Кой му е искал парите? Подставено лице ли? Или направо Виолета Александрова, защото само нейното име споменава, но в друг контекст? Кога? По какъв начин? И защо чак сега г-н Азис споделя факта на изнудването?

Истината е, че наблюдаваме война, но тя не е героична. Не е в полза на земеделието, а е лична война: „Семейството срещу министъра“ – част първа. „Министърът срещу семейството“ – част втора. Сцената пуши, а героите се замерват. Сцената пламва, а героите искат медиите да снимат, да описват, да запознават публиката с хода на войната. Парите за българското земеделие пламват – не само наличните, но и тези за следващите седем години, но там по върховете водят яростна битка помежду си. И за какво? Има ли логичен отговор на това защо се води войната при положение, че министърът ще остане на поста си още двайсетина дни, а Мирослав Николов и Виолета Александрова ще бъдат първите освободени от новия служебен министър? Сигурно има и сигурно става въпрос за пари. За някакви лични пари. Не е ли жалко!

Свързани публикации: Птицевъдът Азис обяви, че от фонд „Земеделие“ му поискали 50 000 евро рушвет

 

Leave a Comment