Фискалният контрол на НАП следи още 53 вида аграрни и рибни стоки

плодове и зеленчуци във веригаСъс заповед на финансовия министър Петър Чобанов звеното за фискален контрол на НАП вече следи движението в страната на още 53 стоки с висок фискален риск. Сред тях са описани 28 водни животни – различни видове риби, калмари и скариди. Сред плодовете са изброени праскови, кайсии, дини, ягоди, малини, сливи, както и вносните. Доматите и краставиците бяха описани при първата подобна заповед на министър Чобанов от януари т.г., а сега в списъка са добавени тиквички, моркови и репи.

От началото на годината до момента фискалните агенти са извършили над 42 000 проверки на рискови стоки. На 10 500 превозни средства са поставени пломби. Звеното е проследило движението на над 500 млн. кг. рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

Звеното за фискален контрол бе създадено в началото на годината със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на страната. От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни, на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства.

Leave a Comment