Стартира схемата „Младежка заетост“, при която работодателят не плаща заплати

безработни младежиСтартира първата схема „Младежка заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014- 2020, която ще позволи на около 7 500 младежи до 29 години да се включат в стаж или обучение, където да придобият конкретни знания и умения.

Над 3700 работодатели са участвали в онлайн проучване преди началото на схемата, която е първата по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014- 2020 и е на стойност 35 млн. лв. и се изпълнява от Агенцията по заетостта (AЗ).

Първоначално ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от националния бюджет, които на по-късен атеп ще се възстановят от Европейската комисия.

Какво представлява схемата?

Тя ще има две насоки.

Едната ще обхване безработните младежи до 29 г., които имат висше или средно професионално образувание. За тях държавата осигурява средства за заплата, съобразена с минималното трудово възнаграждение за съответната професия, за период от 6 месеца, осигурителните вноски върху тези заплати, както и половин минимална заплата за наставник. „Ако работодателят задържи участника в програмата с безсрочен трудов договор, държавата ще поеме осигуровките на работника и за следващите 6 месеца”.

„Втората насока на „Младежка заетост” ще обхване младежите със общообразователно средно образование, на които държавата ще осигури обучение по професия на работното място до 6 месеца”, съобщи заместник-министър Янкова. Тя допълни, че обучаваните ще получават всеки месец по 90 % от минималната работна заплата, а след успешно издържан изпит в края на обучението, работодателят може да задържи лицето за срок не по-дълъг от 3 години.

Leave a Comment