Цветан Василев иска да купи балканската мрежа на австрийска банка

Цветан ВасилевТрима са основните кандидати, които се опитват да купят мрежата на Балканите на национализираната австрийска банка „Хипо Алпе Адриа“. Сделката е възможно да бъде подписана още до края на юли, съобщава Ройтерс.
Бизнесът на „Хипо“ в Югоизточна Европа се смята за неин основен актив. Банката беше национализирана през 2009 г., за да избегне фалит, който можеше да предизвика трусове в целия регион.
Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група от български инвеститори, водени от бизнесмена Цветан Василев (все още основен собственик на Корпоративна търговска банка), които са подкрепяни от руската банка ВТБ, казват източници на Ройтерс.
Руският бизнесмен Игор Ким от „Експобанк“ също е в надпреварата, съобщават запознати източници. Финансовият инвеститор „Адвент Интернешънъл“ е третият кандидат за закупуването на австрийската банка.
Миналата година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач за балканския бизнес на „Хипо“ до средата на 2015 г. в замяна на одобрението на държавна помощ за банката. Дойче банк, която отговаря за продажбата от името на правителството, отказва коментар, както и Хипо и австрийското финансово министерство, и говорителите на Цветан Василев. ВТБ също мълби.
Мрежата на „Хипо“ в Югоизточна Европа включва 6 банки и 3 лизингови дружества в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.
Оценката на „Хипо“ е около 500 млн. евро, след като миналата година бяха отписани активи за 286 млн. евро и провизирани кредити за 340 млн. евро.
Общите активи са на стойност 8,6 млрд. евро. Кредитите на банката са за 6,4 млрд. евро, а привлечените депозити са на стойност 4,1 млрд. евро.

Leave a Comment