Централната банка: КТБ не е фалирала, акционерите ще могат да я спасят

Депозитите на граждани и фирми в нея са за 5.6 млрд. лв. Банката може да остане затворена до 21 декември

430x287Корпоративна търговска банка (КТБ) не е фалирала, съобщи БНБ, като се позова на данните от доклада за текущото ѝ състояние. Ще бъде направен опит за спасяването на банката вместо да се иска обявяването й в несъстоятелност, каквито бяха първоначалните планове. За целта ще бъдат поканени акционерите на КТБ да осигурят едновременно капитал и ликвидна подкрепа. Такава готовност обяви Оманският фонд, който притежава 30% от КТБ, но все още не е ясно дали фондът се е запознал с реалното състояние на банката и дали ще реши да я спасява.

Трите одиторски компании – „Ърст и Янг Одит“, „Делойт Одит“ и „Афа“ ще направят цялостна оценка на активите на КТБ до 20 октомври. Ще се сключи и договор за правна помощ за окомплектоване и подготовка на кредитните досиета, които вече изглежда са в наличност.

Банката няма да отвори на 21 септември. БНБ възлага на квесторите да внесат предложение за удължаване на срока. По закон максималният срок е шест месеца, което означава, че банката може да остане затворена до 21 декември.

Депозитите от граждани и предприятия са 5 620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е с 630.7 млн. лева. 

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към е 10.54 на сто към края на юни при изискване от над 12 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто при изискване от 10 на сто. 

Квесторите отчитат, че издадена на 19 юни протокол – разписка показва, че „Бромак“ ЕООД (чрез която Цветан Василев е мажоритарен акционер в КТБ) дължи на КТБ суми в различни валути с обща левова равностойност 205 887 хил. лева. Според същия протокол – разписка дължимите суми следва да бъдат възстановени до 30 юни. След изтичането на срока квесторите са изпратили нотариална покана за доброволно изпълнение, а в последствие са предприети действия пред компетентния съд по обезпечаване на вземането.

Управителният съвет на Българската народна банка реши днес да създаде специален екип, който в срок до 15 септември да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката.

Leave a Comment