Проф. Иван Станков – пак служебен агро министър, Румен Порожанов – финансист №1

99% е сигурно, че премиер ще е проф. Георги Близнашки

Поне 99% е сигурно, че професорът по конституционно право и преподавател в Софийския университет Георги Близнашки ще е служебният премиер. Държавният глава Росен Плевнелиев ще обяви кабинета официално на 5 август.

Той е събрал вчера за първи път заедно бъдещия Министерски съвет. За да се избегне медийното внимание срещата се състояла в Бояна, пише „24 часа“.

Росен Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Президентът е очертал три основни приоритета: гарантиране на честни избори, стабилизиране на държавата и отпушване на еврофондовете.

Очаква се земеделието да бъде поето отново от р

Проф. Станков и проф. Греков

Проф. Станков подари на приемника си писалка и икона. А какво ли ще му подари проф. Греков?

ектора на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Станков (66 г.), който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

Бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов ще е финансист №1. Според земеделските производители той е бил най-добрият професионалист във фонда досега. 

Преди това Плевнелиев е провел консултации за финансов министър с още петима души, твърдят запознати. Освен подуправителя на БНБ Калин Христов, са отказали главният изпълнителен директор на Алианц банк Светослав Гаврийски и финансистът и министър без портфейл в правителството на Стефан Софиянски Красимир Ангарски. Четвъртият оглеждан бил зам.-министър при Софиянски – Мартин Заимов, също банкер. Последният не бил отклонил твърдо евентуалното си участие, но имал ред условия. Отпаднала и Даниела Петкова, шеф на фонда „Доверие“, която също била препоръчана.

Причината всички да се дърпат била, че в изострената политическа обстановка и рисковото състояние на бюджета може да“изгорят“ като професионалисти в броените дни на служебното правителство. Освен това били сигурни, че ще поемат негативи покрай КТБ, за която вчера стана ясно,че специалният надзор ще бъде удължен с още три месеца след септември.

Шефката на президентския кабинет Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер с ключовия ресор икономика и енергетика.

Илияна Цанова от екипа на Плевнелиев пак ще поеме еврофондовете – пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков. Тя е работила 7 г. в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС.

За пръв път е предвиден министерски пост за организиране на изборите. Той ще се заеме от преподавателя по политология Димитър Димитров, който ще е министър без портфейл. Твърди служебни министри са: Йордан Бакалов – на вътрешните работи, Йордан Христосков – социален, Велизар Шаламанов – военен. А също на образованието – съветничката на Плевнелиев Румяна Коларова, и на здравеопазването – шефът на ВМА проф. Николай Петров.

За външен министър е бил харесан Даниел Митов, който бе зам.-шеф на ДСБ, а след това мина към партията на Меглена Кунева. Много вероятно било министър на екологията да е също кадър на Костов – Евдокия Манева, която заемаше поста от 1997 до 2001 г., а при управлението на ГЕРБ бе зам.-министър.

Вероятно земеделието ще поеме Иван Станков, който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

За правосъден министър бил харесан Христо Иванов от Програмата за правна помощ, за културен – режисьорът Явор Гърдев, а за спортен – Евгения Раданова.

 

Leave a Comment