Младите фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци, с предимства

МЗХ публикува проект за изменение на Наредба 9

млад фермерПроект за изменение и допълнение на Наредба 9, внесен от зам.-министър Явор Гечев, предлага младите фермери, които произвеждат плодове и зеленчуци, да ползват предимства при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

Предложението за промяна е свързано с отпадане на критерия за оценка, включен в мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по досегашната ПРСР, който е свързан с предоставяне на приоритет на млади земеделски производители, които са кандидатствали или декларират намерение за кандидатстване по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г. На мястото на посочения приоритет Гечев предлага да бъде включен приоритет за проекти, които се изпълняват от млади земеделски производители изцяло в сектор „плодове и зеленчуци“.

По този начин ще бъде актуализирано прилагането на мярка 112  предвид факта, че от календарната 2014 г. мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 не се прилага за поемане на нови правни ангажименти. От друга страна с включването на приоритет за проекти в сектор „плодове и зеленчуци“ се предоставя по–добра възможност на кандидати с такива стопанства да развиват модерно и конкурентно земеделие в съответствие с приоритетите залегнали за програмния период 2014-2020, се казва в мотивите.

Проектът за промени в Наредба 9 удължава и максималния допустим срок от 14 месеца след датата на създаване на стопанството, в който един кандидат може да подаде своето заявление за подпомагане по мярката, на 15 месеца 15 календарни дни от датата на създаване на стопанството. Запазва се срокът, в който следва да бъде взето решение за отпускане на помощта в рамките на 18 месеца.

Предложена е промяна за изменение на някои от стойностите на стандартните разлики в Таблицата за изчисляване на икономическия размер на земеделското стопанство. Предложението е във връзка с приоритизирането на определени култури и селскостопански животни и различните икономически параметри.

В проекта се предлага следната схема на точкуване:

Критерии за оценка на проектни предложения по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“

Критерии

Точки

1. Проекти на млади фермери, които към момента на подаване на заявлението за подпомагане имат съответните професионални умения и познания, а именно: имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина и/или икономическо образование със земеделска насоченост, и/или вече са приключили 150 часа курс на обучение по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“ от Програмата за развитие на селските райони

25

2. Проектът е за дейности, които се осъществяват изцяло в сектор „Животновъдство“

30

3. Проекти на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство или са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни по смисъла на Регламент на Съвета (ЕО) № 834/2007 от 28 юни 2007 г. относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) 2092/91

20

4. Проектът се реализира на територията на някоя от следните области: Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София, Перник

5

5. Проекти за дейности, които се осъществяват изцяло в сектор „Плодове и зеленчуци“

20

Общо точки

100

 

 

Leave a Comment