Раздадените държавни помощи дотук: 58 млн. за животновъди, 2.3 млн. за растениевъди

Земеделските производители са получили държавни помощи за 60,3 млн. лева от началото на годината.Татяна Ангелова Това съобщи зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Татяна Ангелова. Те представляват почти 72% от целия бюджет на националното подпомагане за 2014 г. Ангелова поясни, че тази година ДФЗ администрира 14 схеми за държавно подпомагане с общ бюджет от 84 млн. лв. До момента са изплатени средствата за 10 от целевите помощи. По тях в сектор „Животновъдство“ са постъпили близо 58 млн. лева, в сектор „Растениевъдство“ – около 2,3 млн. лв.

Пред приключване са плащанията по схемата за държавна помощ при застраховане на земеделска  продукция. По нея се разпределят 600 хил. лева, с които ще бъдат подпомогнати 160 градинари. Продължава сключването на договори по схемата за защита срещу Доматен молец.

Предстои изплащането и на средствата за компенсиране на загубите от пропаднали площи за 2013 г., за които е заделен ресурс от над 4,370 млн. лв. Зам.-директорът обеща средставата да достигнат до земеделските производители по-рано от определения срок, който изтича на 15 септември.

Leave a Comment