Копа Кожека предупреди: Цените на земеделските продукти в целия ЕС рязко спадат

ЕК обеща да подкрепи и млечния сектор, чиито годишен износ към Русия е бил 1.3 млрд. евро

Най-голямата организация на фермери и кооперативи в ЕС Копа Кожека предупреди за рязко спадащите цени на земеделските продукти в целия ЕС. От асоциацията настояха за допълнителни мерки за подкрепа, които се отнасят също и за млечни продукти, пише www.euractiv.com.

кравиВ петък (22 август) Европейската комисия съобщи, че ЕС е готов да подкрепи износителите на млечни продукти, засегнати от наложената от Русия забрана върху вноса на западни храни в допълнение към вече предприетите спешни мерки в сектора на плодовете и зеленчуците.

Този месец Москва наложи едногодишно ембарго върху вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, в отговор на западните икономически санкции върху участието на Москва в кризата в Украйна.

През 2013 г. Русия внасе сирене, извара и масло от ЕС на стойност над 1.3 милиарда евро. Като цяло, износът на селскостопански продукти от ЕС към Русия е на стойност около 11 милиарда евро годишно, което се равнява на около 10% от всички земеделски продажби в ЕС.

Земеделски експерти от всички 28 страни на ЕС продължават да водят спешни разговори с Европейската комисия,  за да анализират последните данни за секторите, засегнати от забраната на Русия, така че земеделските стопани в ЕС да бъдат компенсирани за загубата на руския пазар.

„Комисията […] няма да се поколебае да предприеме, ако е необходимо, по-нататъшни спешни мерки за подкрепа на пазара и по-специално този на някои млечни продукти, при които влиянието на Руската забрана е очевидно“, каза в специално изявление говорител на ЕК.

Преди седмица Комисията обяви, че ще предостави помощи в размер до 125 милиона евро за земеделските производители в ЕС, за да им помогне да се справят с пренасищане на продукция, най-вече плодове и зеленчуци, в пик времето за прибиране на реколтата.

Фондът за спешни случаи на ЕС не е достатъчен

Комисията е използвала провизии в реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП), която включва резерв за спешни случаи от около 420 милиона евро, за да компенсира пазарни смущения, и да подкрепи цените на плодове и зеленчуци в ЕС.

Но кооперацията за млечни продукти Valio във Финландия е пресметнала, че само тя ще загуби около 240 милиона евро.

гръцки прасковиСпешният резерв на ЕС може да се окаже недостатъчен, дори и ако Русия оттегли някои от санкциите в сряда.

Производителите на праскови и нектарини, бяха първите, които успяха да получат помощ от ЕС този месец. Комисията увеличи от 5% на 10% размера на излишната продукция, която може да бъде изтеглена от пазара и да се раздава безплатно, докато компенсира производителите  с около 30 милиона евро.

Въздействието върху млечните и месни сектори ще бъде оценено по-подробно по време на среща на експерти по земеделието, представляващи държавите-членки на 28 август.

Министрите на земеделието на ЕС ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят руската забрана за храна на 5 септември.

Leave a Comment