Карнавали дрънчат и размахват фуски – Сирни заговезни е!

дете кукер

Децата отдавна се подготвят за този ден

Сирни заговезние днес! Православната църква нарича празника Неделя

Сирни заговезни

Маските са най-важният атрибут за един кукер

Сиропустна. В 7 часа сутринта по селата около Пловдив забиха барабани също като от „Властелина на пръстените“ в пещерата Мория. „Те идват!“

Още предиобед стотици карнавали задрънчаха с чанове, вързани за кръста в квартал „Коматево“ и заразмахваха топки и фуски. В центъра замириса на кебапчета, които, според правилата на Великите пости, не бива дори да се помирисват още от миналата неделя. Подредиха се сергии със залъгалки за децата, машините за захарен памук се завъртяха, местният полицай се разходи около читалището, за да огледа шарената ситуация. В 14 часа в квартала ще започне конкурса за най-интересен кукер.

карнавал

Най-интересни са мъжете, преоблечени като мадами

Празникът Сирни Заговезни е 7 седмици преди Великден. От утре не бива да се

кукер

Боят по гърбината на Сирни Заговезни е за здраве

ядат млечни продукти и яйца. Миналата неделя пък вярващите хапнаха мръвки за последно преди Великден.

Днес на трапезата се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

Според народните традиции вечерта при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. Днес вечерта близките трябва да си вземат прошка един от друг, като първо младите искат от по-възрастните. Ритуалният отговор е „Господ да прощава, простен да си!“ Целува  се и ръка.

Пак според традициите, бабите трябва да вържат на червен конец бяла халба или яйце и да го завъртят. Внуците, насядали в кръг, се опитват да захапят лакомството. Обредът се нарича „люшкане“.

Най-характерен обичай за празника е запалването на празничен огън – Сирнишки. Всички от селото трябва да го прескочат за здраве. Стрелбата с пушки също е част от традицията.

Leave a Comment