Централният площад в Пловдив да е от дърво, предлагат португалците от FORA

Гъвкава платформа ще може да се повдига, за да служи като амфитеатър, екран или ако е хоризонтална – за настаняване на пазар

площад Централен в ПловдивОбщинският съвет на Пловдив одобри проектa на португалското архитектурно бюро FORA за победител в международния конкурс за обновяване на пловдивския площад “Централен”.

Идеята на тримата талантливи португалски архитекта е повърхността на Централния площад да е от дърво, подобно на паркет, което всъщност представлява активна мембрана. Под него руините ще бъдат изцяло видими и свободни за достъп. Дървената платформа ще филтрира светлината и ще създава усещането за полуотворено пространство. На специфични места повърхността на площада ще е отворена, за да разкрива археологията отдолу. Разкритите руини ще бъдат оформени и озеленени като парк.

В самото сърце на площада гъвкава платформа може да заема различни позиции, превръщайки част от пространството в амфитеатър. Повдигната основа може да се използва не само като места за настаняване на публиката, но и като екран, обясняват португалските гении. Ако плоскостта е хоризонтална пък може да послужи за настаняването на градски пазар.

Площадът в Пловдив - от дърво

Площадът в Пловдив – от дърво

Ново водно съоръжение ще смени съществуващия фонтан пред бившия партиен дом.

Дървената платформа ще слиза и към съществуващите до площада подлези.

Двете нива – това с археологията и с дървената повърхност, са свързани чрез рампи и стълбища. Под повърхността на площада изложените руини остават като открит археологически музей.

В архитектурния конкурс, организиран от община Пловдив, ONE ARCHITECTURE WEEK и WhAT Association, участваха 125 проекта от 41 страни. Крайният избор беше направен след като международно жури отся трите най-силни проекта, които от своя страна бяха подложени на обществено гласуване. Предложението на FORA получи най-висока оценка от професионалното жури и беше фаворитът на гласувалите представители на обществеността.

Проектът – победител на FORA, ще бъде представен от студиото на 18 октомври  в програмата на форума на предстоящия One Architecture Week в Пловдив от 10 до 19 октомври. Кратко видео представяне е достъпно тук.

 

 

 

Leave a Comment