Нови програми на Аграрния университет изпращат магистри на стаж в САЩ и Полша

„Агробизнес и предприемачество“ ще учи фермерите как да бъдат мениджъри и лидери, „Интегрирана растениевъдна продукция” ще ги направи по-добри професионалисти в земеделието

Проф. д-р Нели Бенчева, зам.-ректор Международна дейност в АУ пред АгроПловдивПроф. д-р Нели Бенчева

През учебната 2014/2015 г. в Аграрния университет ще стартирате две нови магистърски програми в партньорство със сродни учебни заведения в САЩ и Полша. Бихте ли разказали повече как открихте новите си задгранични приятели? Какви плюсове ще добави обменът на знания по двете програми? 

За нас е гордост, че през настоящата академична година стартираме обучение по две нови магистърски програми, разработени съвместно с чуждестранни университети. Едната магистърска програма е „Агробизнес и предприемачество“, която ще се извежда

съвместно с Университета Мисури – САЩ.

Двустранното сътрудничество в областта на образованието и обучението между Аграрния университет – Пловдив и Университета Мисури – САЩ има богата история. Тя датира от 1993 г. с подписването на първия меморандум между двата университета за три години. Основният резултат от това сътрудничество е подготовката и създаването на Факултет по икономика в Аграрния университет през 1995 г. Реципрочният обмен на преподаватели, знания, опит и експертиза и обсъждането на учебни планове са в основата на създаване на специалността „Аграрна икономика“.

Този първи контакт бе ключовият фактор за разработването на проекта ACHANGE, финансиран от Фондация „Америка за България“. Основната цел е да възстановим установените в началото на 90-те години добри връзки и да разширим академичния обмен на знания и опит между преподаватели и студенти чрез създаване на нова магистърска програма  „Агробизнес и предприемачество“ в Аграрен университет – Пловдив.

Основният фокус в магистърската програма е върху управлението на агробизнеса,

тъй като нашите изследвания показват, че българските фермери разполагат с относителна добра материално-техническа база, сортова и технологична структура, но все още липсват добре подготвени специалисти, притежаващи съвременни мениджърски знания и умения за управление на физическата и икономическа инфраструктура, специалисти, които са способни да вземат ефективни, адекватни на реалните условия решения.

В програмата се проектира нов модул „Управление на агробизнеса и предприемачество“, който ще се извежда на английски език от водещи преподаватели от Университета Мисури. В модула се изучават дисциплини, които се фокусират върху знания, които водят до придобиване на лидерски умения, използване на нови технологии в земеделските стопанства, както и разработване на нови маркетингови стратегии и продукти.

Няколко думи и за програмата, обвързана с университета в Полша? 

Магистърската програма „Интегрирана растениевъдна продукция” е разработена

съвместно със Западнопомеранския технологичен университет (ЗТУ) – Шчечин, Полша.

Сътрудничеството между полските университети и Аграрния университет – Пловдив също датира от много години. През периода от 70-те до 90-те години в АУ са обучени 98 студенти от Полша. През последните години се възобнови обменът на студенти, докторанти и преподаватели от Западнопомераския технологичен университет в Шчечин и Аграрния университет – Пловдив.  С участието на преподаватели от двата университета е разработен съвместен международен магистърски курс.

Колко семестъра продължава обучението по българо-американската програма „Агробизнес и предприемачество“?

Магистърската програма “Агробизнес и предприемачество” е трисеместриална програма, като в зависимост от завършената бакалаварска степен може да бъде и 4- или 5-семестриална. Всички успешно завършили студенти ще получат диплома за степен “магистър” от Аграрния Университет – Пловдив.

За самото дипломиране се предвижда писмен държавен изпит или защита на магистърска теза. Студентите, които са в трисеместриалната форма, ще се дипломират към края на 2015 г.

Какви са изискванията към студентите, които искат да се запишат за нея?

Право да кандидатстват чрез конкурс по документи за ОКС „магистър” имат придобилите степен „бакалавър” от завършена редовна или задочна форма на обучение в акредитирани по тези форми висши училища. Минималният успех за кандидатстване в магистърска степен от дипломата за завършена степен от предходно образование е„добър“. За лицата, придобили ОКС ”професионален бакалавър”, магистратурата може да бъде само в същото професионално направление.

Изисква се добро владеене на английски език,

тъй като пет от дисциплините на магистърския курс ще се водят от чуждестранни преподаватели от САЩ и Нова Зеландия на английски език с осигурен частичен помощен превод на български език. За по-добро усвояване на специфичната терминология и знания в учебния план сме заложили изучаване на бизнес английски език.

Програмата обещава двуседмичен стаж в Университета Мисури. Всички студенти ли ще имат шанса да добият лични впечатления от работата в американските институции и ферми?

В края на обучението десет от най-добре представилите се и мотивирани студенти ще участват в двуседмична стажантска програма в Университета Мисури – Колумбия. Стажантската програма включва практическо обучение в Колежа по земеделие, храни и природни ресурси в Мисури, където те ще имат възможност да се включат в няколко курса и да видят нагледно начина на обучение и насочеността, както и да посетят други аграрни институции и земеделски стопанства, да обменят опит с техни колеги.

Какъв е профилът на обвързаната с Полша магистърска програма?

Обучението ще се провежда на базата на споразумение, подписано между двете страни през октомври 2013 г. Студентите от ЗТУ ще реализират програмата на обучение в продължение на три семестъра, а студентите от АУ – за два семестъра. Българските студенти ще се обучават един семестър в Полша и един семестър в България, а студентите от Полша ще се обучават два семестъра в Полша и един семестър в България. Завършилите ще получат двойна диплома.

Доколко студентите ще могат да се запознаят с практическото земеделие в Полша – държавата, която се сочи като най-голям наш конкурент в производството на ябълки, гъби, картофи, домати?

Факултетът по земеделие и мениджмънт на околната среда към ЗТУ разполага с квалифицирани преподаватели, водещи в областта на аграрното образование в Полша и в Европа. Те ще извеждат част от дисциплините. В своите лекции ще дават практически примери от земеделието в Полша. По време на обучението си в Шчечин българските студенти ще имат възможност да проведат

част от практическите занятия в земеделски стопанства в Полша

и да придобият знания в реална среда.

Известно е, че бъдещите магистри по тази програма ще се сдобият и с полски дипломи. Това какви шансове ще им даде?

Завършилите магистри с двойна диплома ще имат познания за земеделието в България и в Полша и това ще засили тяхната конкурентоспособност за по-добра реализация, включително и в Европейските структури.

Кога започва записването за двете програми?

Периодът за подаването на документи за придобиване на магистърска степен в нашия Университет е 13 – 17 октомври 2014 г. в Центъра за магистри и докторанти, Агрономически факултет, стая №103, тел. 032/654278, ел. поща: cmd@au-plovdiv.bg; cmd_au@abv.bg

 

Leave a Comment