Доц. Валентин Бамбалов: Не боли глава след вино със захар
За да се постигне увеличение на алкохола с 4 градуса, на литър гроздов сок се добавя 45 грама подсладител
„Със сигурност не боли глава след вино направено със захар. Като пиете подсладени чай или кафе да не би да боли“, попита доц. д-р Валентин Бамбалов от катедра „Лозарство“ в Аграрния университет.
Въпросът бе по повод информацията от днес на Изпълнителната агенция по лозата и виното, че ще бъде разрешено добавянето на захар към напитката. Все още в интернет страницата на земеделското министерство не е публикувана заповед на министър Васил Грудев, с която да отмени забраната за използването на захар.
Доц. Бамбалов посочи, че максималното количество от рафинирания подсладител е за повишаване на силата на виното с 4 градуса. „Това означава, че към литър гроздов сок може да се добави най-много 45 грама захар.“ Според преподавателя в Аграрния университет доста от винарите няма да се възползват от разрешението, тъй като в страната има големи масиви, в които гроздето е натрупало необходимите захари. Други производители пък ще се употребят пестеливо разрешената доза и ще вложат половината от нея.
„Виното със захар е нормална, обичайна европейска практика, която се прилага при неблагоприятни години като тази. В никакъв случай не може да се очаква, че цената му ще е по-ниска. Износителите няма да получат откази от търговците, защото добавената в напитката захар не намалява качеството ѝ“, обобщи доц. Бамбалов.
Вино с добавена захар или гроздова шира с коригиран
захарен градус ? Дрън- дрън специалисти.