Русия брои загубите на ЕС от ембаргото: Милиони тонове сирена, месо и риба

Земеделският министър Фьодоров заяви, че не се притеснява от търговската война

Русия въведе ембаргоПроизводителите на сирена от страните, попадащи в забранителния списък за внос на продукция на руския пазар, са най-пострадали от санкциите, информира ИТАР-ТАСС. Това е заявил днес земеделският министър на Русия Николай Фьодоров по повод на появили се неверни информации за обемите на продукция, попаднали под ограничение за внос в страната.

По думите му загубите на чуждите производители на сирена възлизат на около 30% или 416 600 тона. Според него в резултат на ембаргото  нереализирани от ЕС са останали 2,5% или 654 700 тона говеждо месо, 12% или 619 700 тона свинско месо, 8% или 522 800 тона птиче месо и 14,7%  (над 1 млн.т) риба и морски продукти.

Според Фьодоров изнесената в медиите информация не отговаря на действителните данни, с които разполагат от местната статистика. „Тези цифри не ме притесняват и не ми дават основание да смятам, че сме попаднали в ситуация, в която да ни е необходимо много време, за да заместим липсващите доставки на храни”, заключи министърът.

Превод: Мартин Иванов

Leave a Comment