Създателка на къща от живо дърво и топ архитекти от света на форум в Пловдив

Събитието ще започне от 10 часа, 18 октомври в Дома на културата
Проект на Тереформ УАН

Проект на Тереформ УАН

Топ архитекти от света пристигат в Пловдив за форума на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Форумът ще се проведе утре, 18 октомври, началото е от 10 часа с регистрация, а мястото е Домът на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Сесиите ще продължат до 20 часа. Входът е платен. Седмото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда се провежда в Пловдив до 19-ти октомври под мотото “Възможното невъзможно” с кураторския екип на архитектурно студио dontDIY.

Сред участниците във Форума е родената в Пловдив Мария Айолова, която за първи път ще изнесе лекция в града. Айолова е съосновател на организацията за градски смарт дизайн “Тереформ УАН” в Ню Йорк, САЩ, която развива експериментални проекти и е на предните линии на работата с нови технологии и материали. Сред разработките им са къща от изкуствено, ин-витро създадено месо, къща от живо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби. “Тереформ УАН” има ценен опит и в сферата на екологичния дизайн и образованието, който архитект Айолова ще сподели за пръв път на родна земя. Тя е носител на множество международни награди и конкурси, включително наградата за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013, а освен това тя е и изобретател с 18 патента за технология.

Жуао Руиво ще представи португалското архитектурно студио “Фора”, което преди месец спечели международния конкурс за обновяване на площад “Централен” в Пловдив. Руиво ще разкаже по-подробно за печелившия проект и ще говори за архитектурата като посредник между институциите и хората, за използването на обществени пространства, за социалното измерение на градската среда и важността да се развиват мащабни обществени проекти. Работата на “Фора” е била награждавана в редица международни конкурси, сред които първа награда “Up to 35” за дизайн на студентско общежитие в центъра на Атина и първа награда за дизайн в категория “Иновативност и качество на учебната среда” на висшето училище Мем Мартин, Лисабон.

Носителят на Златен лъв от архитектурното Биенале в Венеция Нура ал Сайех от Министерството на културата на Бахрейн ще даде гледната точка на институциите в разговора за градската среда. Ал Сайех ще представи ролята на обществените пространства в политически контекст и как правителствата могат да насърчават добри архитектурни практики. Ръководила е инициативата Месец на архитектурата, част от програмата на “Манама – Столица на културата на арабския свят 2012 г.”, която цели насърчаване на съзнателното използване на публичното пространство в страните от арабския свят. Наред с работата си в министерството, Нура Ал Сайех работи също като независим архитект по проекти в Бразилия, Наблус и Бахрейн.

Водещи архитектурни студия от Испания, Великобритания, Китай, Франция и други ще представят свои проекти и философии за моделирането на градовете, в контекста на околната среда, културата, политиката, междучовешките отношения.

Leave a Comment