43 Народно събрание: Първи думи на лидерите

Няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме

Стефан Данаилов открива 43 НС43-то Народно събрание тържествено се легитимира днес с клетва за спазване на Конституцията, законите и работа в интерес на народа. Химните на България и Европейския съюз огласиха пленарната зала. Първото заседание започна с мъдрото слово на най-възрастния депутат Стефан Данаилов, който за втори път се обръща към народните представители като патриарх и пазител на демокрацията.

 „Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет, че обединението прави силата, трябва да обединим сили”, каза Данаилов и пожела на добър час на Народното събрание.

В поздравителното си слово президентът Росен Плевнелиев обърна внимание на депутатите, че е необходимо „в спешен порядък“ да извършат актуализацията бюджета, за да не се блокират жизнено важни системи в държавата. Той поръча на новото народно събрание да вземе решителни мерки за разбиване на корупционните схеми, мрежи на влияние и неефективности в икономиката, обществените поръчки, институциите.

„Случаят КТБ повдига много въпроси за начина, по който работят регулаторите ни, финансовото разузнаване, специалните служби, правораздаването. Моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново“, коментира държавният глава.

Сред гостите на тържественото заседание са патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, служебният премиер Георги Близнашки, министри, евродепутати, представители на дипломатическия корпус.

Бойко Борисов, лидер на партията победител ГЕРБ, пръв излезе на трибуната. Той очертава три варианта пред страната, като подчертава, че е готов да поеме отговорност и да изпълни всеки от тях. Вариантът краткосрочен мандат ще предопредели нови избори две в едно до лятото на 2015 г., когато ще е вотът и за местна власт.  Вторият вариант е при двугодишен мандат на управление, отново до изборите две в едно, когато ще се избира президент. Дългосрочният вариант е 4-годишен мандат на управление. Бойко Борисов декларира, че ако се изпълни последният вариант, той няма да се кандидатира за президент през 2016 г.  

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако останалите политически сили са готови да подпомогнат работещо правителство, е готов да преглътне да не е и премиер в нов кабинет.

Той информира още, че утре и вдругиден ще обсъди вариантите отново с лидерите на останалите парламентарни партии.  

Михаил Миков бе следващият лидер, който взе думата. Председателят на БСП отново потвърди, че партията му ще остане в опозиция и като такава може да допринесе много с поведението си. Миков обеща депутатите на левицата да подкрепят актуализацията на бюджета. Той завърши словото си с цитат на Бърнард Шоу:  Демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме.“

След него председателят на ДПС Лютви Местан обърна внимание на ГЕРБ, че подготвяният управленски формат е идеологически несъвместим и предпоставя нестабилна власт, дори и при постигане на мнозинство от 202 депутата. „В търсене на мнозинство, рискуваме да загубим ценностната ориентация на България. Как ще съвместите евроатлантизма с искането да се преразгледа разполагането на НАТО-вски бази в България“, попита Местан. Лидерът на ДПС завърши словото си с пожеланието: „Бог да ни дари с просветление!“

Председателят на Демократи за силна България Радан Кънев заяви от трибуната: „Трябва да съставим правителство според волята на българския народ, но не и правителство, което да остави в опозиция българският народ. Народът се произнесе за трудно дясно правителство и трудна лява опозиция.“

След него председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева, обяви, че Реформаторският блок има пълна готовност да поеме политическа и лична отговорност и призова политическите сили да подкрепят дясноцентристки кабинет. 

От името на Патриотичния фронт лидерът на НФСБ Валери Симеонов демонстративно обяви, че Фронтът ще работи за отстраняване от властта на участващите в нея, рушащи единството на нацията, етнически партии. След тези думи Симеонов се обърна към групата на ДПС с думата: „Честито!“

Светлин Танчев от България без цензура съобщи, че общата група на коалицията ще се нарича „Български демократичен център“. Той обеща формацията да направи възможното да има колкото е възможно по-дълго работещ парламент. Танчев заяви, че групата му настоява за парламентарна анкетна комисия за КТБ, както и за постоянна комисия с участието на граждански организации, която да преценява необходимостта от законодателните актове на новия парламент. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не пропусна момента да направи скандал с искането да бъде изнесено знмето на ЕС от Народното събрание. В типичния си стил на поведение Сидеров се обърна към присъстващите в залата посланици с думите:  „Предайте на вашите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото така самоубиват собствените си държави“. Той довърши словото си с дулите: „Падне ли „Атака“, пада и България“. 

Последен взе думата Ивайло Калфин от АБВ. Бившият евродепутат и външен министър призовава партиите да се държат отговорно и да търсят пресечните точки в името на решаването на важните проблеми пред държавата.

В края на първото заседание трябва да бъде избрано и ръководството на Народното събрание. 

Leave a Comment