Брюксел иска да финансира борбата с ебола с пари от аграрния бюджет

Средствата ще се вземат от кризисния резерв, предвиден за преодоляване на руското ембарго

сградата на ЕК в БлюкселЕвропейската комисия планира да задели пари от аграрния бюджет за борба с вируса ебола, като за целта даде част от средствата от кризисния резерв предвидени за подпомагане на стопаните за преодоляване на последствията от руското ембарго. Това информира порталът agrarheute.com.

Тези намерения на комисарите бяха подложени на критики от депутатите в ЕП, които през миналата седмица излязоха със специално писмо до Жан Клод Юнкер. “Съгласни сме, че трябва да се направи нещо за да се спре разпространението на вируса, но не и за това да се използват средства от аграрния бюджет”, се казва в писмото. Те се обявиха срещу стремежите да се отпуснат част от средствата от кризисния фонд, предвидени за помощи на фермерите заради наложеното от Москва ембарго. Това би довело до съкращаване на предвидените за земеделските стопани помощи, и те да получат само частични компенсации.

Депутатите припомнят, че сегашната криза в аграрния сектор е резултат на външнополитическо решение, а не на отказ от пазари, тъй като забраната за внос на продукция в Русия дойде като ответна мярка срещу наложените и икономически санкции.

Междувременно през миналата седмица стана известно, че за финансиране на кризисните мерки за преодоляване на негативните последици от руското ембарго ще са необходими по-малко средства от първоначално планираните. Според съобщение от 31 октомври, към момента исканията за финансиране, подадени от отделните страни членки, възлизат на общо 37,3 млн. евро, 70% от които са за подпомагане на производителите на ябълки. Не е изключено да се стигне до връщане на средства, защото само част от заявките за подпомагане от полските фермери са преминали през контрол от страна на съответните органи. По данни на ЕК междувременно от Полша са постъпили заявки за компенсации възлизащи на 25,8 млн. евро. Това би означавало, че проверяващите трябва да отпуснат субсидии на стойност 88 млн. евро. Общата сума за подпомагане на потърпевшите от руското ембарго европейски фермери може да надмине 170 млн. евро, още повече, че средствата от последния пакет от 165 млн. евро все още не са изчерпани.

Може да се каже, че новината за възможното намаляване на бюджета за европейските фермери не касае България, тъй като нашите производители не проявяват активен интерес към мярката за компенсации за плодове и зеленчуци. Млекопреработвателите също не са кандидатствали за субсидии за частно складиране на готовата продукция.

Свързани публикации: МЗХ: Нито един производител на млечни продукти не е проявил интерес към европейските помощи

Нито един овощар или градинар от Пловдивска област не иска компенсации за руското ембарго

 

Leave a Comment