Нахутът категорично измести фасула, пиперът е №1 по площи при зеленчуците

Репичките заемат само 8 ха, картофите са най-разпространени – върху 12 765 ха

пипер на полетоПлощите, заети с нахут, са почти два пъти повече от тези с фасул. В последните години сред бобовите култури нахутът държи първенството, изпреварвайки с много не само фасула, но и лещата и граха. Най-слаб е интересът към зеления фасул. Това се вижда от данните на агростатистиката, публикувани в Аграрния доклад за 2013 г. 

Сред зеленчуците №1 по площи е пиперът.

Като цяло през стопанската 2013 г. използваните площи за производството на зеленчуци в професионални и малки стопанства са 40 401 ха, със 14,2% повече спрямо 2012 г. От тях, 39 343 ха са открити площи, а 1 058 ха – оранжерийни площи.

Общата продукция от зеленчуци – реколта `2013 е в размер на 641,1 хил. тона, като 93,8 хил. тона са от оранжерийно производство, а 547,3 хил. тона – от открити площи. Спрямо предходната година, общото производство на зеленчуци в страната се повишава с 19%, като увеличение се наблюдава и при двата типа производства – с около 76% при оранжерийното и с 13% при производството от открити площи. Най-голямо производство през годината се регистрира при картофи – 186,5 хил. тона, домати – 117,9 хил. тона дини – 64,4 хил. тона и пипер – 63,7 хил. тона.

Основни площи Реколта 2012 г. Реколта 2013 г. Изменение 2013/2012 г.
Открити площи 34 422 39 343 14,3%
Общо оранжерийна площ 948 1 058 11,6%
Обща площ 35 370 40 401 14,2%

Източник: МЗХ, отдел  “Агростатистика”

През 2013 г. се наблюдава намаление на площите с фасул – зърно с 32,9%, ягоди – с 15,4%, картофи – с 14,4%, главесто зеле – с 8,7%, домати – с 4,7%.

Чувствително нарастване на годишна база се отчита при площите, заети с пипер – с 33,9% и патладжан – с 29,9%. Значително нарастват и площите, заети с нахут – с 91,8%.  Увеличението при краставици и корнишони е с около 7%.

Таблица ІІ.6.  Площи, производство и средни добиви от зеленчуци – реколта 2013 г.

Зеленчуци Реколтирани площи
(ха)
Производство
(тона)
Среден добив
(кг/ха)
Общо От открити площи Оранжерийно производство
I. Плодови зеленчуци 14 440 347 476 260 245 87 231  –
Домати 3 242 117 948 77 390 40 558 23 871
Пипер 4 035 63 650 59 452 4 198 14 734
Краставици 592 49 000 8 237 40 763 13 914
Корнишони 160 4 008 2 898 1 110 18 113
Патладжан 291 8 454 8 172 282 28 082
Тиквички 168 4 028 4 003 25 23 827
Тикви 799 15 418 c c 19 275
Дини 3 062 64 443 c c 20 978
Пъпеши 1 119 14 710 c c 13 082
Сладка царевица 520 3 803 3 803 7 313
Други плодови зеленчуци (бамя) 452 2 014 2 014 4 456
II. Бобови 5 579 11 976 11 948 28  –
Фасул – зърно 1 034 1 125 1 125 1 088
Леща 1 282 1 302 1 302 1 016
Градински грах 899 3 886 3 886 4 323
Градински фасул – зелен 340 2 573 2 545 28 7 485
Нахут 2 024 3 090 3 090 1 527
III. Листо-стъблени зеленчуци 3 294 65 271 61 564 3 707  –
Главесто зеле 1 903 45 114 45 090 24 23 694
Праз 82 1 280 1 259 21 15 354
Салати (марули) 358 7 648 4 489 3 159 12 539
Спанак 81 973 924 49 11 407
Броколи 85 1 027 1 027 12 082
Арпаджик 201 2 691 2 691 13 388
Цветно зеле 153 2 310 2 310 15 098
Други листо-стъблени зеленчуци (магданоз, чубрица, копър,  къдраво и брюкселско зеле, алабаш,  лук кромид – зелен, чесън – зелен) 431 4 228 3 774 454  –
IV. Кореноплодни и клубеноплодни 14 671 208 071 207 694 377  –
Картофи 12 765 186 529 186 499 30 14 610
Моркови 258 5 400 5 398 2 20 922
Лук кромид – зрял 1 225 12 769 12 748 21 10 407
Чесън – зрял 326 1 562 1 533 29 4 702
Репички 8 348 55 293 6 875
Целина 8 120 118 2 14 750
Други кореноплодни (ряпа, салатно цвекло,  пащърнак) 81 1 343 1 343  –
V. Ягоди 633 3 841 3 729 112 5 891
VI. Култивирани гъби  – 2 344  – 2 344  –
VII. Други зеленчуци 443 2 127 2 100 27  –
Общо: 39 060 641 106 547 280 93 826  –

Източник: МЗХ, отдел  “Агростатистика”

Производството на пресни зеленчуци от открити площи (без картофи и зърнено-бобови култури) през 2013 г. възлиза на 355,3 хил. тона. С най-голям дял от общото производство на пресни зеленчуци са доматите (33%), пипер (18%), главесто зеле (13%), лук кромид – зрял (4%).

Таблица ІІ.7.  Общо производство на основни зеленчуци от реколти 2012 и 2013 г.

Видове зеленчуци Реколта 2012 г.
(тона)
Реколта 2013 г.
(тона)
Изменение 2013/2012 г.
Домати 94 016 117 948 25,5%
Пипер 47 087 63 650 35,2%
Патладжан 7 830 8 454 8,0%
Краставици и корнишони 37 961 53 008 39,6%
Дини 55 703 64 443 15,7%
Пъпеши 17 685 14 710 -16,8%
Картофи 151 319 186 529 23,3%
Главесто зеле 47 301 45 114 -4,6%
Лук кромид зрял 10 344 12 769 23,4%
Ягоди 4 770 3 841 -19,5%

Източник: МЗХ, отдел  “Агростатистика”

През 2013 г. със заповеди на министъра на земеделието и храните са признати 10 групи производители на плодове и зеленчуци (временно признати организации на производители), съгласно Наредба № 11 от 15 май 2007 г. Общо групите производители до момента са 12 на брой, две от които през 2013 г. са започнали изпълнение на дейностите от плановете си за признаване и са получи финансиране на инвестиционните си програми от ЕС и държавата. На новите 10 групи производители през 2013 г. са одобрени за финансиране инвестиционните програми и тяхното изпълнение ще започне през втората половина на 2014 г.

Очаквани данни за 2014 г.

През 2014 г. се очаква оранжерийното производство на зеленчуци да продължи да нараства, отчитайки лекото увеличение на площите с оранжерии и по-слабото отражение на неблагоприятните климатични условия върху средните добиви и качеството на продукцията.

През 2014 г. продължава да се прилага схемата за специфично подпомагане на земеделските производители за подобряване качеството на пресни плодове и зеленчуци, произведени в България. Финансовият ресурс по схемата е увеличен близо 2 пъти (от 15 млн. лева през 2013 г. на 37 млн. лева през 2014 г.). В допълнение, производителите на зеленчуци имат възможност да се възползват и от национално подпомагане под формата на държавни помощи, предоставяни чрез ДФЗ. Това дава основание да се прогнозира леко увеличение на площите със зеленчукови култури. По експертна оценка, площите заети с пипер, домати и краставици през 2014 г. ще се увеличат с 10-15% спрямо 2013 г.

Според оперативни данни, налични към средата на  септември 2014 г., може да се очаква през 2014 г. полското производство на домати, картофи, фасул и градински грах да нарасне спрямо предходната година, а това на пипер – да намалее.

 

Leave a Comment