И Господ каза тази година на производителите: Ако искате доходи, направете оранжерии!

Създаването им е скъпо – от 60 хил. до 250 хил. за декар, но пък добивите могат да стигнат до 80 тона
Пламен Димитров  Снимка на Новинар

Пламен Димитров
Снимка на Новинар

Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), пред АгроПловдив

Г-н Димитров, според агростатистиката площите, заети с оранжерии са се увеличили пред 2013 г. с близо 1000 дка или с 10%. Как си го обяснявате?

Площите на полското производство кардинално намаляват, а увеличението на оранжерийното производство с 1000 дка не е кой знай какво. Отдавам го на това, че производителите най-после разбраха, че оранжериите гарантират доходи. Тази година дори и Господ каза, че е така. Знаете, имаше болести, градушки, наводнения. А в оранжериите продукцията се запази. Култивационното съоръжение гарантира до голяма степен доходите на производителя и именно заради това оранжерийните площи трябва да продължат да се увеличават. Трябва да влизат и нови култури, особено такива, които са за пряка консумация.

Какви култури имате предвид?

Освен домати и краставици, в оранжериите трябва да влязат пипер, зелен фасул, ягоди, патладжан, бамя, пъпеши и още редица култури. Така хем ще има по-богато видово разнообразие, хем ще се гарантират добивите, а и качеството на продукцията. В оранжериите вегетационният период на растенията може много да се удължи. През зимата няма да могат да се отглеждат и по-точно през ноември, декември и януари, защото това са тежки месеци с много големи разходи. Ние, оранжеристите, бягаме от тях. Особено през

декември и януари българска оранжерийна продукция в страната няма

Само тук-там има някои единични производители, които се хващат само ако могат да използват евтино гориво. Но не само горивото е лимитиращ фактор, а и недостатъчната светлина. Салати, репички, лук, спанак, ягоди – това може да се отглежда. Те също изискват отопление, но са далеч по-невзискателни към него отколкото стандартните оранжерийни култури – домати и краставици. Ако в оранжериите се отглеждат ягоди например, те ще излязат на пазара още през април заедно с гръцките. Ами тогава да видим какво ще правят търговците на гръцки ягоди! Но, за да отглеждаме ягоди в оранжерии са необходими нови сортове, нови технологии. Трябва да се заложат на стелажи, за да могат да дадат по 4 тона от декар. Така е във Великобритания. На един квадрат има шест пъти повече растения.

Казваме оранжерии, но те са различни. За нашите условия кои са по-добри – стоманено-стъклените или полиетиленовите?

Откак се занимавам с оранжерии този спор не е прекъсвал и не може да намери решение. България е на такова географско място, че позволява и едното, и другото. И всеки трябва да избере съобразно това, което иска да развива и получи, и най-вече съобразно кесията си. Стоманено-стъклената оранжерия дава възможност за целогодишно производство. Ако в полиетиленова оранжерия искаш да направиш такова производство, тя няма да е тунелен тип. Трябва да е блокова, както е стоманено-стъклената.

У нас казваме на тунелите оранжерии, а в Европа им казват соларки

Те пак са култивационни съоръжения, но технология на производство е друга, разходът е друг.

Колко пари са нужни, за да се създаде декар оранжерия?

Зависи какво иска да направи инвеститорът. Ако иска стоманено-стъклена оранжерия с модерна технология, с хидропоника и да гони добиви 40-50 тона от декар и повече дори, трябва да вложи 200-250 хил. лв. на декар. Ако иска да направи полиетиленова оранжерия с по-обикновено производство без високи технологии, може да мине с 60-70 хил. лв.

Нашите модерни оранжерии на световно равнище ли са като технологии?

За максимум 200 дка оранжерии можем да кажем, че са наистина на световно ниво. Те са новопостроени, с необходимата височина, техника. Всички останали са от 60-те години на миналия век. Истината е, че ако собствениците на стари оранжерии заделят необходимите средства за амортизации, ще минат на минус. Максималният срок на експлоатация е 20 години. В старите оранжерии всичко е подменено – проветрители, стъкла, системи, въжета …, но те са морално остарели. В България 40-45 тона краставици от декар се получават много рядко и с много усилия. Докато в Холандия берат 80 тона. Там оранжериите са с по-голям обем. Те са високи по 6-7 метра, много по-широки са, имат много по-добро регулиране на микроклимата, защото са херметично затворени отвсякъде – комар не може да влезе.

Във вашата асоциация членуват предимно големи оранжерийни производители. Колко са членовете ви и върху колко декара е производството им?

Нашите членове, които са малко над 40, имат към момента 2500 дка оранжерии, като съоръженията им са предимно стоманено-стъклени. Като изключим оранжерията в Сливен, собствениците на всички големи комплекси са ни членове. Проблемът е, че малките производители не изявяват желание да се включат в асоциацията. И по-точно – това е техен проблем. Защото такива сдружения като нашето са много по-необходими на малките производители отколкото на големите.

Колко е голям най-големият оранжериен комплекс?

Той е в Петрич и е 500 дка. Там работят шест фирми на едно място. Има и по-големи оранжерийни производители, но тяхното стопанство е пръснато на различни места, не е комплекс.

Къде е основният пазар?

Малко реализираме навън и то предимно в държави от Европейския съюз. По-голямата част от продукцията, около 90%, се продава у нас. Нашите цени на оранжерийното производители се изравниха с тези на европейските. Специално подчертавам, че говоря за цени на производител, защото на пазара е съвсем различно.

Онзи ден видяхме на пловдивски пазар розови домати за 6 лева. Това е 100% надценка!

Бива, бива, ама искат да вземат душата на човек!

Асоциацията проучила ли е какви субсидии получават оранжерийните производители в другите европейски страни?

Сумите всяка държава разпределя по различен начин.

Преди два месеца няколко организации поискахте земеделското министерство да промени съотношението между средствата за плодове и зеленчуци и тези за животновъдството при обвързаните плащания. Имате ли отговор по искането?

Вчера (на 4 ноември) бяхме в министерството, където ни представиха анализ на Института по аграрна икономика. Не искам да обиждам никого, но според нас анализът не почива на реалностите. Така че съотношението ще се запази: към 30% за зеленчуци и плодове и 70 – за животни.

Свързани публикации: Оранжерийната продукция показа над 73% ръст за година

 

 

 

 

Leave a Comment