Менда Стоянова обяснява защо фонд „Земеделие“ остана без пари за животни и зеленчуци

Трите милиарда лева от планирания дълг на държавата ще бъдат възстановени от банковия сектор на по-висока лихва от тази, която ще се плати от бюджета

Менда СтояноваЗащо е необходим заемът от 4.5 млрд. лв., заложен в актуализацията на бюджета, обясни тази сутрин пред бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя посочи, че 1.5 млрд. лв. от него ще отидат за покриване на допълнителния дефицит, създаден от неизпълнение на заложените в бюджета приходи. Правителството на Пламен Орешарски запожи кухи приходи и реални разходи, заради които се формира дефицитът, посочи Менда Стоянова. Друг е въпросът как са похарчени средствата, вметна тя. По-късно Стоянова даде за пример бюджета на фонд „Земеделие“. Актуализацията на националната сметка предвижда 70 милиона лева да бъдат насочени към ДФЗ. „Тези пари ще отидат за национално подпомагане на животновъди и зеленчукопроизводители. Сумата беше заложена в бюджета, но беше похарчена за други направления. 40 милиона от нея бяха дадени на тютюнопроизводителите, а 32 милиона на зърнопроизводителите (за доплащания на площ), обясни Менда Стоянова.

Останалите 3 милиарда лева от заема ще бъдат разпределени към Първа инвестиционна банка (ПИБ) и към Фонда за гарантиране на банковите влогове. От посочената сума с 1 млрд. ще се рефинансира заемът, отпуснат за осигуряване на ликвидност на ПИБ през лятото. Другите 2 млрд. са предназначени за банковия гаранционен фонд.

Въпросните общо 3 млрд. лв. представляват заеми, които държавата отпуска към банковия сектор и които ще бъдат възстановени и то с по-висока лихва от тази, която ще плати държавата. Тоест, след погасяването на двата заема от ПИБ и фонда, дори ще бъде формирана малка печалба, посочи Менда Стоянова.

Дългът от 4.5 млрд. лева, предвиден в актуализацията на бюджета, ще бъде поискан и от вътрешния, и от външния пазар, и това трябва да се случи до края на годината, уточни председателят на бюджетната комисия.

На въпроса кой носи вина за кризата в Корпоративна търговска банка, Менда Стоянова посочи, че безотговорността е била на три равнища. Първо – от страна на мениджърите и собствениците на банката. Второ – на надзора на БНБ, ДАНС и финансовото разузнаване. Трето – на одитора на КТБ – KPMG , откъдето са заверявали годишните ѝ отчети.

Според депутата от ГЕРБ  целият Управителен съвет на БНБ носи морална отговорност за грандиозния проблем с КТБ и трябва да подаде оставка. Централната банка е независима институция и никой не може да поиска оставката на гуверньора Иван Искров и на УС – нито Министерския съвет, нито Народното събрание. Затова Стоянова призова ръководството на БНБ само да се оттегли.

Според нея валутния борд не е застрашен и във връзка с това Стоянова призова БСП да оттегли законопроекта си, в който предлага държавата да те потъва в дълг от 4.5 млрд. лв., а да изтегли резерва в БНБ, който е в размер на 4 млрд. Това е много опасно, коментира Менда Стоянова.

Leave a Comment