Лихвите по депозитите се сриват до 1%

depoziti

Причината е в замръзналото кредитиране

До един процент падна годишна лихва по банковите депозити в лева или евро през ноември. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират анализатори.

Причината за срива е  заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да е възможно да се използва за кредитиране, коментира финансовият анализатор Десислава Николова от портала „Моите пари“.

Именно ръстът в спестяванията и замръзналото кредитиране, се отразяват като много голямо бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства означава увеличаване на лихвите и на лихвения разход за тях, и за да понижат този лихвен разход, те предприемат мерки към понижаване на лихви по депозити. За да генерират доходи от тези спестявания, банките трябва да ги предоставят под формата на кредити и вече самият лихвен марж, който се реализира между лихвата по кредити по депозит, представлява тяхната печалба, коментира Николова пред БНР.

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план.

Единици са тези, които предлагат промоционални лихвени проценти по годишните депозити до четири на сто. Това обаче не означава, че те са рискови за пазара, категорични са анализаторите.

Leave a Comment