„Напоителни системи“ ще получат 500 хил. лв. за обезопасяване на опасни водоеми

Пет министри подготвиха доклад за язовирите и мерките срещу наводнения

язовир преливаПет министъра изготвиха доклад за проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения. В изработването му се ангажираха министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи. В него се предлага „Напоителни системи“ да получи 500 хил. лв. за обезопасяване на опасни водоеми.

Днес документът бе разгледан на заседание на правителството.

В доклада се казва, че в страната има 2743 язовира, от които 54 – публична държавна собственост; 212 – частна държавна собственост; 2183 – публична общинска собственост; 26 – частна собственост и 268 – неопределена собственост. Те са разположени на речната мрежа, която е съставена от 506 реки (без сухите дерета) с обща дължина 19 754 километра. Към момента са установени 78 броя язовири в предаварийно състояние.

Системите и съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите чрез които се осигурява предпазване от наводнения, отводняване и отвеждане на излишните води от земеделските земи, към 31.10.2014 година са  предпазни диги на р. Дунав – 295 км; корекции на вътрешни реки – 3 240 км; предпазни диги – 385 км; ретензионни язовири – 14 бр.; отводнителни помпени станции – 72 бр.;  отводнителни полета – 1 434 хил. дка., като на 32% от тях отводняването се осъществява помпено, а на останалите – гравитачно; главна канална мрежа – 2 334 км; събирателна канална мрежа – 11 192 км.

Оттам нататък в докладът се посочват извършените стъпки за устойчиво решение на проблема с наводненията след трагедията в село Бисер през февруари 2012 г. досега.

За последно в началото на юни 2014 г. председателят на създадената работната група – заместник-министър на околната среда и водите Атанас Костадинов е изготвил доклад-отчет за свършеното до момента. Той е бил изпратен до премиера и вицепремиера, но произнасяне по него не е имало.

В доклада от днес се припомня, че във връзка с измененията на Закона за водите от март 2014 г. между МЗХ и „Напоителни системи” ЕАД се е сключил договор за предоставяне на средства от държавния бюджет за поддръжка и експлоатация на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите (ОПВВВ). Необходимите средства се предвиждат по бюджета на МЗХ и от 2014 г. се превеждат авансово за съответната година.

Относно язовирите в предаварийно състояние министърът на вътрешните работи е изискал в срок до 15 декември 2014 г. областните управители да организират и осъществят контрол на изпълнението на задълженията и правомощията на кметовете.

В доклада се предлага да се създаде работна група от представители на МОСВ, МРРБ, МЗХ, МЕ и МВР, която в срок до 31 декември т.г. да разработи ЗИД на Закона за водите. В законопроекта да се регламентира реда за поддръжка и експлоатация на язовирите, в това число да има ясно разписани задължения и отговорности на собствениците. Да се определи и орган за контрол с ясни правомощия и ред за налагане на принудителни административни мерки и носене на административно-наказателна отговорност.

Докладът предлага още създаване на нова работна група с участието на зам.-министри от петте министерства. Наред със задълженията да оказват помощ и да определят нуждите от финансова подкрепа за обезпечаване на безопасността на язовирите, работната група предлага изготвяне на проект на постановление за одобряване на превод от 500 000 лв. от бюджета за непредвидени и неотложни разходи за 2014 г. към бюджета на Министерството на земеделието и храните. Сумата е необходима за финансиране на дейности по временно извеждане от експлоатация на язовири в предаварийно състояние в страната. Министърът на земеделието и храните чрез договор трябва да възложи извършването на дейностите на „Напоителни системи” ЕАД.

Документът предлага до изясняване на собствеността на 268 язовири с неопределена собственост, дейностите по контрол да се възложат на областните управители.

 

 

Leave a Comment