Ново 20: Процедура отложи до другата седмица избора на одитор на ДФЗ

Един от кандидатите е подал оферта с 20% по-ниска цена на услугата, поради което МЗХ ще чака обосновка от него

Автор: Мартин Иванов

Аграрното министерство отложи за следващата седмица избора на сертифициращ орган на ДФ“Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщи на пресконференция днес зам.-министър Васил Грудев.

МЗХ

           Прочети още: МЗХ обявява днес одитора на Разплащателна агенция, край на съдебните битки

Причината е, че цената в една от подадените оферти е с 20% по-ниска в сравнение със средно претеглените цени на останалите предложения. Вследствие на това, както изисква закона, от МЗХ, който се явява възложител на обществената поръчка, са поискали финансова обосновка от компанията, подала офертата с по-ниска цена. Тя трябва да бъде предадена в срок от три дни.

Оферти са подали три от четирите най-големи одитни компании. Както е известно, сагата за избор на сертифициращ орган се проточи повече от година и половина, а последните три опита за възлагане на обществена поръчка се провалиха поради обжалване на някоя от страните.

В резултат на това от аграрното министерство пристъпиха към директно договаряне с най-големите одитни компании, имащи представителства у нас, за избор на сертифициращ орган.  До момнта 1,85 млрд. лева раплатении от ДФЗ в качеството му на разплащателна агенция не са сертифицирани. Очаква се сетифициращ орган на ДФЗ да бъде избран в понеделник.

Leave a Comment