Камара по тютюна ще заработи според проектозакон, публикуван за обсъждане

В Областните земеделски дирекции ще се създадат постоянно действащи комисии, производството и търговията със семена ще са под контрол

производство на тютюнМинистерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проектозакон, който налага кардинални промени в Закона на тютюна и тютюневите изделия (виж в рубриката „Актуално“). Промените предвиждат за първи път да започне структуриране на независим  централизиран над-браншови орган (по модел на повечето европейски страни), който на вертикален принцип да обедини всички равнища в сектор „Тютюн” – от производството до крайния продукт. Ще бъде регистрирана „Камара по тютюна”, чиято роля ще е да бъде гарант за коректни отношения в сектора. Към Областните дирекции  „Земеделие” се създават комисии по тютюна, като постоянно действащ орган по въпросите, свързани с производството, окачествяването и изкупуването му.

Предвижда се производството и търговията с тютюневи семена да премине под контрола на Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол. Целта е да се прекъсне тенденция към влошаване на качеството на произвеждания у нас тютюн, който не може да отговори на предизвикателствата  на местния и световен пазар. Ще бъдат актуализирани и текстовете, касаещи експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.

Два нови регистъра ще бъдат създадени  – на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора. Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация относно сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества.

Leave a Comment