Наводнени фермери от Белозем и Шишманци не вярват, че държавата ще ги компенсира 100%

наводнени нивиХиляди декари с посеви са под вода в селата Белозем и Шишманци, Пловдивско. Земеделските производители твърдят, че са изгубили стотици хиляди, дори милиони лева от наводненията през последната седмица, показва репортаж на Нова телевизия.

Вера Касабова обяснява, че 1300 дка, засети с пшеница, вече са загубени – зърното е изгнило. Тя оценява щетите на 30 000 лева. Отделно от това фирмата ѝ не е успяла да прибере 50% от ориза. По нейна сметка върху нивите са останали 2000 тона ориз, които тя пресмята на 1 милион лева.

Стефан Видев има 1000 дка с пшеница, които също са наводнени. Запитан колко са загубите му, той обяснява: „По 500 кг от дка за 1000 дка, това са 500 тона реколта. По 30 стотинки за килограм … Колко става? 150 000 лева.“

Пострадалите стопани не вярват, че държавата ще ги обезщети равностойно. От фонд „Земеделие“ са ги посъветвали да опишат наводнените площи и да чакат.

Фермерите от двете села твърдят, че нивите им са наводнени заради непочистени канали на „Напоителни системи“, които преляли.

Leave a Comment