Студенти ще оценяват преподавателите си в Аграрния университет

ВУЗ-ът усъвършенства системата за управление по проект за 453 хил. лв.

 

Проф. Христина Янчева и доц. Боляна Иванова (на заден план) представиха приключилия проект

Проф. Христина Янчева и доц. Боряна Иванова (на заден план) представиха приключилия проект

Съвсем скоро студентите в Аграрния университет (АУ) ще могат да оценяват преподавателите си с помощта на анонимни анкети, които ще бъдат задължени да попълват. Чрез попълване на въпросниците, университетските възпитаници ще могат да дават мнение и за учебните програми и дисциплини. Това стана възможно след разработването на проект за усъвършенстване на системата за управление на АУ. Той е изпълнен и готов за прилагане, съобщи днес заместник-ректорът проф. д-р Христина Янчева, която бе и негов ръководител. Проектът е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 453 хил. лв.

За прилагането на системата са били създадени осем софтуерни продукта.

Един от тях е свързан с посоченото по-горе анкетиране. Друг позволява създаването на електронни студентски досиета за всички студентивъзпитаници на АУ. Досиетата съдържат информация не само за името, курса, специалността и т.н. на студента, но в тях ще бъдат качени оценките, данни за стипендия, статус на здравните осигуровки, информация за проведени стажове, практики и други.

 

Предвиден е софтуерен продукт и за преподавателите, за които също ще има „академични досиета“ – в модул 1 и „Развитие на академичния състав“ – в модул 2.

С помощта на киоски, разположени на възлови места в АУ, суденттите ще могат да проверяват учебната програма за деня, в кои аудитории и учебни зали имат лекции и упражнения, и при кои преподаватели.

Отделен софтуер ще следи финансовите потоци в АУ и тяхното движение и разпределение.

Доц. Боряна Иванова уточни, че в системата ще има нива на достъп, които са били предварително детайлизирани според типа потребител. Тя обясни, че може да се очаква новата схема да заработи в пълния си капацитет след четвъртата година от старта ѝ, като дотогава ще се трупа и обогатява базата данни.

Проф. Янчева посочи, че електронизацията в работата на висшите учебни заведения е приоритет за България и Аграрният университет, макар да не е пръв, е сред първите, които ще приложат IT възможностите в цялостната си дейност.

Leave a Comment