Масовото изкупуване на тютюн започва, обещаха търговците

Масовото изкупуване на ориенталски тютюн в Южна България започва до края на тази седмица. Това обещаха натютюн среща със земеделския министър Десислава Танева и нейния заместник Цветан Димитров представители на фирмите изкупвачи от Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. Аграрният министър уточни, че няма как да въздейства върху цените, но с приемането на поправките в Закона за тютюна ще се установят ясни правила, при които цените ще бъдат обект на предварително договаряне.

Танева подкани представителите на сдружението да дадат становище за проектоизмененията на закона, които са публикувани за обсъждане на  интернет страницата на министерството. Предстои Консултативен съвет с бранша, който ще разгледа и утвърди документа. 

По време на срещата беше обсъдено също подпомагането в сектора през следващите години. Ще се работи в посока националните доплащания да достигат само до производители, които към момента се занимават с отглеждането на тютюн и които притежават  референтни количества тютюн в периода 2007-2009 г. Министър Танева разясни и другите възможности за получаване на подкрепа както по схемите с директни плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони.

Leave a Comment