Винари експериментират с ванилия, шоколад, чушка

Винария

„Винария“ е място за майстори и ценители
Снимка от е-вестник

Винарите вече не залагат единствено на традиционния вкус на вината, а експериментират успешно с различни аромати. Това ще могат да установят гостите на изложбата „Винария“, която ще се проведе между 3 и 6 април в Пловдивския панаир. Някои използват ванилия, шоколад и други сладки добавки, други са заложили на чушките и уханието на сено. Доста от майсторите винари пък са подобрили напитките с билки, цветя и горски плодове, обяснява председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

Според него винарските изби вече са започнали нарочно да намаляват добивите от лозовите масиви, за да се подобри вкусът на гроздето.

В първата вечер на изложбата ще бъдат връчени медалите и златните ритони на най-добрите вина – червени, бели и розе, както и на спиртните напитки. В надпреварата за тях се включиха 45 фирми, като 20 от тях бяха  от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан.

На изложбата ще бъдат  показани също модерни технологии, техника, оборудване, материали, услуги за лозарството и винарството. Заедно с „Винария“ се провежда и  „Фудтех“ (за хранителната индустрия).

 

 

 

 

Leave a Comment