Заради индустриалните зони Лукарски обеща клон на Агенцията за инвестиции в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че тази година ще започне разширяването на „Голямоконарско шосе“

„Изключително впечатлен съм от свършената работа за създаването на „Тракия икономическа зона„, заяви днес на пресконференция в Пловдив икономическият министър Божидар Лукарски. Преди това в сградата на общината той се срещна с кметовете на пловдивските общини, на чиято територия се простира икономическата зона, обединила шест индустриални парка. Негов домакин бе кметът на Пловдив Иван Тотев, пловдивският депутат Менда Стоянова и областният управител Розалин Петков. В срещата участваха и създателите на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев от „Сиенит холдинг“ и Никола Добрев от КЦМ 2000.

Менда Стоянова, Божидар Лукарски, Иван Тотев и Розалин Петков

Менда Стоянова, Божидар Лукарски, Иван Тотев и Розалин Петков

Лукарски обеща съдействието на държавата за представянето на подготвените с инфраструктура терени в шестте зони. Според него трябва да се засили рекламата на „Тракия икономическа зона“ в други държави и особено в Китай.  Да се участва на форуми и на изложения, така че да се популяризира възможността за инвестиции в окрупнената зона. Икономическият министър обясни, че възприема идеята в Пловдив да се разкрие областно звено на Агенцията за инвестиции, както и подразделение на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Кметът Иван Тотев съобщи от своя страна новината, че през тази и следващата година община Пловдив

Министърът, кметът и доц. Никола Добрев

Министърът, кметът и доц. Никола Добрев

съвместно с община „Марица“ ще работят по първия етап на разширяването на входната артерия на града „Голямоконарско шосе“. Именно то е връзката между първата създадена индустриална зона до село Радиново и областния център.

До момента в „Тракия икономическа зона“ са направени инвестиции за над 1 млрд. евро. Построени са 114 чужди и български предприятия, в които работят 15 000 души. В най-голяма степен са запълнени зоните в общините Раковски и в „Марица“. Доста от терените в другите обособени индустриални територии обаче са празни. Досега „Тракия“ е била представяне пред китайски делегации, гостуващи в Пловдив, а също така и на място в азиатската държава.

Въпреки че чуждестранните и родните инвеститори са предпазливи, в „Тракия“ ежегодно се реже лентата на новопостроени предприятия.

През юни т.г. компанията „Сензор – Найт“ ще открие частично завода в зоната в община „Марица“. Фирмата има 140 предприятия по света, но тук строи втория си по големина завод, в който първоначално ще работят 1500 души.

След пресконференцията  домакините поканиха Божидар Лукарски да огледа новостроящия се завод.

Прочети още: Девет общини ще помагат за индустриализацията на „Тракия икономическа зона“

След Китай, и бизнесът на Бурса бе поканен да инвестира в „Тракия икономическа зона“

„Сиенит холдинг“ и КЦМ 2000 представиха Икономическа зона „Тракия“

 

Leave a Comment