Министър Василев към малкия бизнес: Вземете си парите по „Джерами-2“!

Имам бакалавърска степен от Харвард и успешен бизнес, който движат адвокати, поясни служебният шеф на МИЕТ

Служебният икономически министър Асен Василевпокани предприемачите от малкия и среден бизнес да побързат да се

 Асен Василев

Асен Василев посочи, че кредитите по „Джерами 2“ са с с лихви наполовина и се раздават от търговските банки

възползват от средствата на Европейския съюз по програмата „Джерами 2“. По нея са предвидени 320 милиона лева специално за бизнеса, който не може да се класифицира като едър. Лихвите са наполовина, а кредитите се раздават от търговските банки. „Идете и си вземете парите“, прикани Василев предприемачите.

По въпроса за енергетиката служебният шеф на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) уточни, че в момента България не изнася ток  към Турсия по чисто технически – прави се синхронизиране на турската система с европейската, част от която е и българската. Ограничената пропускаемост обаче била временна.

Според министър Василев евентуално либерализиране на енергийния сектор у нас може да намали цената на тока. Освобождаването на пазара обаче трябвало да се случи много плавно, за да няма сътресения, както за търговците, така и за потребителите. Наскоро въпросът за либерализирането на енергийния пазар предизвика съмненията на председателката на ДКЕВР, че заради инвестиции на търговците, цената на електричеството щяла да се увеличи. Бе пояснено обаче, че като цяло свободната търговияс времето  ще доведе до спад на крайната цена.

Асен Василев отговори и на някои въпроси за образованието си.“Ясно ми е, че вестниците и медиите ще ме атакуват. Това вече се случва и се правят опити да ме очернят – бизнесът ми бил пред  фалит, нямал съм диплома от Харвард. Бизнесът ми е успешен, но в момента съм оставил да го движат адвокати.  Имам бакалавърска степен и съм завършил семестриално. Остава да си напиша дипломната работа и да защитя магистърска степен“, заяви  Асен Василев. Той е изкарал бакалавърска програма в Харвард от 1996 до 2000 година, след което е учил по комбинирана магистърска програма. Двете степени на обучението му са прекъснати от четиригодишна работа.

 

Leave a Comment